Američke sankcije: ATV-u iz Banjaluke prijeti ukidanje internet domene

Vijesti 21. jan 202219:54 0 komentara
Nezavisne novine

Nakon što je zbog američkih sankcija Alternativnoj televiziji iz Banjaluke (ATV) potpuno izbrisan YouTube kanal, postoji mogućnost da će ovom mediju biti ukinuta i internet domena (atvbl.com).

Milan Šekara, direktor multimedije ATV-a u zvaničnom saopćenju je istakao da je danas njihovom hosting provideru stiglo upozorenje da je ovaj medij pod američkim sankcijama i da postoji velika mogućnost da će njihova internet domena biti blokirana.

“Naravno da nismo sjedili skrštenih ruku. Naš tim developera, zajedno sa hosting providerom, radi na iznalaženju rješenja ove situacije, a već sad mogu reći da se i tu radi o još jednom, jalovom pokušaju da se cenzuriše ATV. Ono što mogu da obećam jeste da naši čitaoci neće ostati uskraćeni za najnovije informacije iz zemlje i svijeta. Nastavit ćemo da radimo kao i dosad”, naveo je Šekara.

Dalje iz ovog medija tvrde da se on nastoji “iako uspješno posluje 25 godina poštujući sve zakone zemlje u kojoj posluje”.

“Uz sve one besmislene navode da destabilizujemo, narušavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da se bavimo korupcijom, organizovanim kriminalom… I to bez ijednog dokaza. Šta je sljedeće? Optužit će nas i za terorizam? Svima nam treba biti jasno da Amerika ne znači cijeli svijet, da Amerika ne znači cijeli Internet. Ovo će biti veliki izazov za nas, a mi ćemo, uprkos svemu, nastaviti raditi najbolje u interesu naše publike”, naveo je Dejan Stupar, direktor marketinga i komunikacija ATV-a.

Podsjetimo, posljednje američke sankcije su proširene na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, a uvedene su Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i njegovoj supruzi Tijani, te ATV televiziji kao medijskoj kući zbog, kako su u obrazloženju sankcija naveli, povezanosti sa porodicom Dodik, te koruptivnih aktivnosti i izvlačenja javnog novca.

Ranije je ATV-u ukinuti YouTube nalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!