Američki jevrejski komitet: Ne povlačite zabranu negiranja genocida u BiH

Vijesti 08. dec 202119:33 > 20:49 1 komentar
N1

Američki jevrejski komitet izrazio je duboku zabrinutost zbog pokušaja da se ukine zakonska zabrana negiranja holokausta i drugih genocida u Bosni i Hercegovini, upozorivši kako bi uklanjanje ovih mjera iz zakonodavstva bilo "pogrešno i opasno".

U saopštenju koje je ova organizacija objavila u srijedu, podsjeća se kako je u julu ove godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “na odgovarajući način” izmijenio Krivični zakon BiH, nametnuvši kazne za one koji poriču genocid.

“Ova mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi poricali holokaust ili druge genocide, poput onoga koji je zadesio bh. muslimane tokom jugoslovenskih ratova, u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih europskih država”, poručuju iz ove organizacije sa sjedištem u New Yorku.

Upozoravaju kako su se posljednjih dana “hrvatski i srpski nacionalistički lideri u BiH” udružili kako bi uklonili ove mjere iz Krivičnog zakona, te ističu kako bi takva mjera bila opasna.

“Američki jevrejski komitet, svjestan pravnih tradicija u Europi i Sjedinjenim Državama, to smatra pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje koja je na snazi od Dejtonskog soprazuma”, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare