Američki kongresmeni o stanju u BiH: Suprostaviti se destruktivnim političarima

Vijesti 19. jul 202309:32 0 komentara
REUTERS/Joshua Roberts

Grupa američkih kongresmena i kongresmenki objavila je jučer zajedničku izjav, ističući podršku demokratskim procesima i očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, te šaljući poruku da “međunarodna zajednica neće tolerirati akcije koje produžavaju sukobe i ljudsku patnju”. Inače, kongresmenka Ann Wagner, jedna od potpisnica izjave, prethodno je predstavila Zakon o održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, koji je usvojen u Predstavničkom domu prošle godine,

Ovom prilikom, kongresmenka Wagner, kao potpredsjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnica najveće bosanskohercegovačke zajednice izvan BiH, istaknula je važnost stabilnosti u regiji i potrebu suprostavljanja “destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira”.

Nećemo dopustiti da korumpirani političari u BiH, često potpomognuti Putinovim režimom, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve u regiji. Ovaj prijedlog zakona osigurat će da nametnemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratiti loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regiji”, podvukla je Wagner.

Predstavnički dom SAD-a usvojio zakon o BiH, sankcije za podrivanje Dejtona

Kongresmen Mike Turner, koji je bio gradonačelnik grada Dejtona tokom historijskog potpisivanja mirovnog sporazuma 1995. godine, istaknuo je da postizanje mira nije bilo lako, te da su međunarodni mirovni sporazumi održivi samo ako su sve strane voljne sjesti za stol.

Podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz Zakon o sankcijama pokazuje nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država unaprjeđenju sigurnosti i sprječavanju nasilja. Smatrajući odgovornima one koji podrivaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerirati akcije koje produžavaju sukobe i ljudsku patnju”, dodao je.

Kongresmenka Susan Wild je pozvala na pružanje podrške građanima BiH u zaštiti “teško stečenog mira u suočavanju sa silama sukoba i sektaštva”, a u isto vrijeme čineći demokraciju “jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom”.

Ključno je to što ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Europskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih uslova za obnašanje visokih političkih dužnosti — što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i sve ostale građane koji ne pripadaju trima zaštićenim etničkim zajednicama”, dodaje Wild.

Izjavu zaključuje kongresmen Tom Kean koji je naglasio da narod BiH zaslužuje vlast koja cijeni i daje prioritet jedinstvu i demokraciji.

Poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz Zakon o sankcijama će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put da zaštiti svoj suverenitet, stabilnost, teritorijalni integritet i multietnički karakter od zlonamjernih aktera koji žele prekršiti duh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao predsjednik Europskog pododbora za vanjske poslove, nastavit ću se boriti za mir i stabilnost u Europi i cijelom svijetu”, zaključio je Kean.

Podsjećamo, zakon bi podvukao da je politika SAD-a da podržavaju jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH, ohrabrio korištenje sankcija protiv onih koji podrivaju Dejtonski sporazum i demokratske institucije BiH, te potaknuo EU da se pridruži SAD-u u sankcioniranju predsjednika entiteta Rpeublika Srpska Milorada Dodika.

Komitet SAD: Dodik glavna prijetnja miru na Zapadnom Balkanu, moramo reagovati

Također, fokusirao bi se na razotkrivanje uloge Rusije u raspirivanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora, i ulagao napor da se zaštiti Ured visokog predstavnika.

Prijedlog zakona također predviđa ovlaštenja za izricanje sankcija stranim osobama i odraslim članovima obitelji koji podrivaju Dejtonski sporazum ili na drugi način prijete sigurnosti BiH.

Navodi se da se sankcije moraju izreći za formiranje ili sudjelovanje u formiranju paralelnih otcijepljenih institucija, za kršenje ili ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika, podrivanje demokratskih institucija BiH, te zahtijeva redovno izvještavanje za uspostavljanje snažnog nadzora.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Senat i da dobije potvrdu od Predsjednika SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!