Američki medij specijaliziran za turizam o BiH: Postoji jedna destinacija…

Vijesti 05. jun 202320:12 > 20:29 0 komentara
F.Z./N1

Popularnost Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije raste iz godine u godinu. Dokaz za to su službene statistike, ali i novinski članci, fotoreportaže i putopisi koji pune stranice međunarodnih medija, kao i medija specijaliziranih za turizam i putovanja. Jedan od zadnjih u nizu hvalospjeva o BiH objavio je američki Travel of Path, jedna od najvećih web stranica u Sjevernoj Americi posvećenih putovanjima.

Tekst naslovljen ‘Manje poznata destinacija u Europi, gdje s uzbuđenjem dočekuju nove posjetitelje’ u fokus stavlja tri stvari: gostoljubivost građana Bosne i Hercegovine, visok stepen sigurnosti za turiste, i pristupačnost putovanja u našu zemlju s financijskog aspekta.

Zanimljivo, tekst započinje s napomenom kako zapadnji Europljani baš i nisu poznati po gostoljubivosti prema turistima, pa tako “Francuzi kolutaju očima na Amerikance zapanjene prizorima Pariza”, a “talijanski konobari malo previše otvoreni kada primaju narudžbe”, što turiste čini da se osjećaju nepoželjnima.

To nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom, dodaje autor.

Srećom, nije se cijela Europa odljubila od Amerikanaca: postoji jedna destinacija koja ne samo da potiče strance da je posjeti, već gdje su domaći ljudi zapravo uzbuđeni što ih mogu ugostiti”.

Zašto biste trebali dodati Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina inače ne bi bila visoko na vašoj listi mjesta za posjetiti, osim ako niste dobro upućeni u geopolitiku i ako ste čuli za bh. rat devedesetih, pojašnjava autor, i daje kratki osvrt ni historiju zemlje i njen ustavno-politički poredak.

Guardian o BiH: Čarobni prizori, ulice koje podsjećaju na Istanbul i Beč

Uistinu, zemlja je prošla kroz mračno razdoblje, ali je iz pepela izašla puno stabilnija nego što je bila. Sada je to jedna od najsigurnijih zemalja u istočnoj Europi za strance”, navodi se u tekstu, a tvrdnja se zasniva na službenom stavu State Departmenta koji se odnosi na upozorenja za putovanje, gdje je BiH rangirana zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom.

F.Z./N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1
N1
N1
N1
N1

Uz živopisne fotografije s ulica Sarajeva i Mostara, tekst ističe kako će Bosanci i Hercegovci učiniti sve kako bi se njihovi gosti osjećali “kao dio porodice”.

Nije neobično da se mještani sprijatelje s gostima i veselo ih pozovu u svoju porodičnu kuću na domaći sir i rakiju, osnovno balkansko piće, budući da su mnogi mali gradovi i sela u srcu Hercegovine zadržali svoje stoljetne ugostiteljske vrijednosti”, navodi se.

Nedovoljno posjećen ‘biser’

U prilog navedenom govore i statističke brojke.

Prošle je godine zemlja zabilježila 1,9 miliona noćenja, što je 81 posto više u odnosu na 2021., ali još uvijek zaostaje za rekordnim brojkama koje bilježe neki od njenih susjeda, poput Hrvatske, Crne Gore i sve popularnije Albanije.

BiH se obično zanemaruje kao ljetna destinacija, smatra autor teksta, budući da se njezina morska obala proteže tek na dvadesetak kilometara.

Ipak, ističe, to ne znači da Bosni i Hercegovini nedostaje prirodnih ljepota: sa svojom mediteranskom faunom, ugodnim vremenom, prekrasnim kristalno čistim jezerima, netaknutim rezervatima i slikovitim krajolikom Dinarskih Alpa koji se proteže kroz njezin centar, što zemlju čini mjestom za bijeg u prirodu.

Od prirodnih ljepota navode se nacionalni parkovi Sutjeska, Kozara i Una, koji obiluju prirodnim ljepotama ali i historijom.

Dron.ba
Dron.ba/N1
Dron.ba
Dron.ba
Kanjon Neretve (Dron.ba)
N1 / Dron.ba
Dron.ba za N1

Osim toga, ova zemlja ima fascinantnu kulturu i ne manjka joj destinacija na listi destinacija za posjetiti, od glavnog grada Sarajeva, gdje je ubijen nadvojvoda, što je izazvalo Prvi svjetski rat, do bajkovitog grada Mostara, poznatog po svom rekonstruiranom kamenom mostu koji se proteže preko rijeke tirkizne boje, te bezbrojni srednjovjekovni dvorci i stari samostani koji se nalaze između njih”, piše autor teksta, podsjećajući da je po mnogima vožnja vozom između Sarajeva i Mostara jedna od najslikovitijih u Europi.

Na kraju, ističe se i financijski aspekt putovanja u BiH te pristupačnost zemlje kao ljetne destinacije.

Napominje se kako se atraktivne hotelske ponude mogu pronaći za relativno niske potrošačke cijene, buduća da BiH nije dio Europske unije niti Eurozone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!