Američki senatori traže da SAD jača NATO u BiH ako Rusija blokira misiju EUFOR-a

Vijesti 05. aug 202211:35 > 11:35 8 komentara
Screenshot

Šest američkih senatora predložilo je usvajanje zakona po kojem bi se Sjedinjene Američke Države zalagale za jačanje vojne misije NATO saveza u Bosni i Hercegovini, “posebno ako Rusija blokira ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama".

Senatorka Jeanne Shaheen, članica Komiteta za vanjske poslove američkog Senata i predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, predstavila je skupa sa senatorom Rogerom Wickerom nacrt “Zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana” koji ima podršku predstavnika iz obje stranke.

Inicijativu su također podržali Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin i Chris Van Hollen.

Ovaj zakon bi, kako je navedeno na službenoj stranici senatorke Shaheen, podržao ekonomski razvoj u regionu kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu se navodi da je održavanje punog mandata snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Screenshot

Pozivaju se SAD da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i Evropsku uniju da preispitaju svoje misije i položaj u Bosni i Hercegovini i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja, posebno u smislu odbrane.

Navodi da bi se SAD trebale zalagati u NATO savezu za planiranje i podršku međunarodnim vojnim snagama za održavanje sigurnog okruženja u zemlji “posebno ako Rusija blokira ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama”, te za jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu.

“Usred ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom je ključan”, izjavila je Shaheen, te objasnila da ovaj prijedlog “jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok iskorijenjuje lokalnu korupciju i kodifikuje sankcije protiv destabilizirajućih aktera – što sve utire put za jaču euroatlantsku integraciju”.

Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet“, naveli su senatori u prijedlogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare