Američki senatori u posjeti BiH razočarani Dodikovim stavom o Ukrajini

Vijesti 20. apr 202219:06 > 20:53 0 komentara

Sjedinjene Američke Države nastaviće pružati podršku Bosni i Hercegovini. Po povratku iz BiH američki senatori, koji su boravili ovdje, zatražiće i veći angažman Washingtona. Pozvali su bh. političare da osiguraju funkcionalne institucije, te iskazali razočarenje stavom Milorada Dodika u vezi Ukrajine i Rusije.

Visoku američku delegaciju dočekalo je Predsjedništvo BiH u punom sastavu. Uobičajno rukovanje, diplomatski osmijesi i nešto duže zadržavanje kod Milorada Dodika. Tri sata kasnije, senatorica Jeanne Shaheen na pitanje da li BiH može ostati neutralna po pitanju invazije na Ukrajinu kaže važnost osude taošnjih dešavanja.

“Vjerujem da je važno da svi osudimo ono što se tamo dešava. Nadam se da će demokratije širom svijeta također pogledati trenutno stanje, zauzeti stav i suprostaviti se onome što Vladimir Putin radi u Ukrajini. BiH je suverena država i morate donositi vaše odluke o tome. Razočarana sam i ne slažem se sa sa stavovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. I o tome smo danas razgovarali”, rekla je Shaheen.

Članovi Predsejdništva BIH ostali su nedostupni za novinarska pitanja.

Iz kabineta Milorada Dodika kazali SU da je član Predsejdništva BiH iz RS pojasnio američkim senatorima zašto BiH treba da zadrži neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavajući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi za Srbe.

“Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržavamo sve diplomatske napore da se sukobi što prije okončaju”, kazao je Dodik

Američki senatori na konferenciji za medije naglasili kako su zabrinuti stanjem u BiH i da ga prate, kao i da je američka politika, politika kontinuiteta i privrženosti prema BiH.

Jedno od pitanja odnoilo se i na uticaj Rusije i Kine u BIH obzirom da je novi američki ambasador Michael Murphy to pitanje naveo kao jedno od prioritetnih američke adminstracije u njegovom mandatu.

“Brine nas šta se dešava s poslovima koji rade kineske kompanije na Balkanu. Bilo je investicija u infrastrukturu. Kina ne dolazi s projektima u određene zemlje zbog njihovog razvitka, već zbog svoje određene koristi. Često dolaze s kineskom radnom snagom, ne uključuju domaće stanovništvo i često na kraju imaju veću cijenu za projekat”, izjavili su senatori.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, senatori su razgovarali i sa vodstvom EUFOR-a i NATO-a u BiH, te predstavnicima civilnog društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!