SAD: Bivši stražar logora Čelebići Kemal Mrndžić proglašen krivim zbog prikrivanja svog učešća u ratnim zločinima

Vijesti 22. okt 202410:55 0 komentara
ICTY

Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su zatvoreni i mučeni civili srpske nacionalnosti, proglašen je krivim na sudu u Bostonu za zavjeru s ciljem prikrivanja svog učešća u zločinima počinjenim tokom rata u Bosni i Hercegovini tokom 25 godina, te za davanje lažnih izjava prilikom sticanja statusa izbjeglice i državljanstva Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je amričko Ministarstvo pravde.

Srceparajuća svjedočenja preživjelih iz Čelebića podsjetila su nas da fizička bol i mentalna agonija koju su nanijeli Mrndžić i njegovi saradnici i dalje proganjaju žrtve 30 godina kasnije. Mrndžić je decenijama skrivao svoje zločine, ali je podcijenio hrabrost ovih žrtava i posvećenost zakona da pronađu i kazne počinioce ratnih zločina“, rekao je v.d. američkog tužioca Joshua S. Levy.

Michael J. Krol, specijalni agent na čelu Istražnog odjela Ministarstva unutrašnje sigurnosti, izjavio je: “Porota je utvrdila da je Mrndžić lagao o svojoj prošlosti kako bi došao u SAD pod lažnim izgovorom, skrivajući svoju ulogu u zloglasnom logoru Čelebići. Mi ćemo nastaviti koristiti naš međunarodni doseg kako bismo razotkrili prošlost i priveli pravdi one koji lažima traže utočište u SAD-u“.

Pet preživjelih logoraša opisali su tokom suđenja užasne uslove u logoru Čelebići, te su svjedočili o zatvaranju logoraša u tunelu bez svjetla i zraka mjesecima, svakodnevnim premlaćivanjima, ubistvima i mučenju, seksualnom zlostavljanju i drugim zločinima počinjenim tokom više mjeseci. Jedan od preživjelih ispričao je okolnosti smrti 70-godišnjeg zatočenika koji je premlaćen i kojem su stražari zakačili vojnu značku na čelo dok je još umirao. Također su svjedočili o izgladnjivanju zatvorenika i uskraćivanju najosnovnijih potreba.

Kako se navodi u saopćenju ministarstva, tribunal Ujedinjenih nacija istražio je zločine počinjene u Čelebićima 1990-ih i osudio dvojicu glavnih komandanata logora i jednog “posebno sadističkog” čuvara za brojne zločine, uključujući ubistva i mučenje.

Navodi se da je Mrndžić 1996. godine ispitan u vezi sa ovim slučajem, no da ga tada međunarodne institucije nisu optužile. On je zatim smislio plan da napusti BiH tako što je prešao granicu u Hrvatsku i prijavio se kao izbjeglica u Sjedinjenim Američkim Državama koristeći izmišljenu priču.

U svom zahtjevu za izbjeglištvo i intervjuu je lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući zbog straha od budućeg progona.

Tužioci su na suđenju naveli da je Mrndžić “iskoristio vlastito iskustvo kao progonitelja da iznese lažnu priču da je bio proganjan”. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999. godine, te je postao naturalizirani američki državljanin 2009. godine.

Mrndžić je uhapšen u maju prošle godine.

Tri Mrndžićeve kolege stražare osudio je MKSJ nakon suđenja u Hagu na kojem su preživjeli svjedočili o mučnim uslovima u logoru. Prema tužbi, brojni preživjeli su od tada identifikovali Mrndžića kao umiješanog u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Za korištenje prijevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji predviđena je kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara. Za tri preostale optužbe predviđena je kazna do pet godina zatvora, tri godine puštanja pod nadzorpom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!