Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banjaluke

Vijesti 05. jan 202215:53 > 16:10 67 komentara
Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u
N1/Nezavisne

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Alternativnoj televiziji Banjaluka.

Ova informacija je obavljena na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD-a i riječ je o proširenim sankcijama na pojedince i firme iz Bosne i Hercegovine.

Prema ovoj listi sankcije su proširene za Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke zbog povezanosti sa Dodikom.

Screenshot

Trenutno nema nikakvih detalja o sankcijama prema drugim zvaničnicima niti kompanijama iz BiH, a ni objašnjenja za ove koje su danas uvedene Dodiku i ATV-u.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je 8. juna 2021. potpisao izvršnu naredbu 14033 “Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u Sjedinjene Države određenih osoba koje doprinose destabilizirajućem stanju na Zapadnom Balkanu“ (“EO 14033“), proširujući režim sankcija u vezi sa zapadnim Balkan. Bijela kuća je također izdala informativni list koji detaljno opisuje ciljeve politike američke administracije. Američki državni sekretar Antony Blinken također je izdao saopštenje u kojem je naglasio ulogu koju EO 14033 ima u modernizaciji režima sankcija na Zapadnom Balkanu. Iako se EO pominje na svojoj stranici Nedavne radnje, u trenutku objavljivanja, Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD-a još uvijek nije odredio stranu pod EO 14033.

Proširenje obima sankcionisanog ponašanja na Zapadnom Balkanu

Dok su prethodne izvršne naredbe ograničavale kažnjivo ponašanje na ometanje implementacije regionalnih mirovnih sporazuma i umanjivanje stabilnosti ili sigurnosti bilo kojeg područja na zapadnom Balkanu, EO 14033 proširuje organe za sankcije za imenovanja na osobe uključene u aktivnosti koje:

-ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg područja na zapadnom Balkanu,

-podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu,

-ometaju implementaciju regionalnih mirovnih sporazuma,

-dovode do ozbiljnog kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu ili odnose na korupciju.

Kao rezultat označavanja prema EO 14033, „osobe iz SAD“ (tj. (i) državljani SAD-a i stalni stanovnici, bez obzira na to gdje se nalaze ili zaposleni; (ii) subjekti organizirani prema zakonima Sjedinjenih Država i njihove podružnice izvan SAD, uključujući kroz radnje svojih zaposlenika; i (iii) svakom pojedincu ili entitetu koji djeluje preko zaposlenika koji se fizički nalazi u Sjedinjenim Državama, čak i privremeno) zabranjeno je da se direktno ili indirektno bavi ili omogućava praktično bilo kakve transakcije sa takvim određenim stranama, kao i bilo kojim subjektima 50% ili više u vlasništvu jednog ili više SDN-ova.

Svaka imovina i interesi u imovini takvih strana također moraju biti blokirani (ili “zamrznuti“) ako su unutar Sjedinjenih Država ili su u posjedu ili kontroli neke osobe iz SAD-a, uključujući, ali ne ograničavajući se na klirinšku finansijsku instituciju SAD-a ili na drugi način upravljajući SAD-om transakcije u dolarima koje uključuju ove SDN-ove. Očekujemo da će svaka strana dodana na listu posebno određenih državljana i blokiranih osoba pod EO 14033 biti navedena pod oznakom [BALKAN]. EO 14033 definiše zapadni Balkan kao Republiku Albaniju i teritoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koja danas obuhvata moderne države Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Posebno, EO 14033 dodaje Albaniju Zapadnom Balkanu, dok prethodni EO nije pominjao zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare