Amerisa je imala 16 godina kada je granata pala na Markale, ostala je bez noge

Vijesti 28. aug 202322:14 0 komentara

Polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje odana je počast građanima Sarajeva, koji su poginuli na tržnici Markale. Na današnji dan 1995. godine, ubijeno je 43 građana Sarajeva, dok je 84 lakše i teže ranjeno.

Minobacačka granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu, na današnji dan prije 28 godina. Među 84 ranjene osobe tog dana 1995. godine bila je i Amerisa Ahmetović. Prisjeća se kako je tada kao šesnaestogodišnjakinja, krenula da kupi hranu na pijaci. U ovom masakru ostala je bez desne noge.

“Pogledam ruke vidim da su mi zdrave, pipnem se po licu vidim da je sve uredu i onda kako sam imala suknju zavratim da pogledam… e onda vidim jedna noga je sva krvava, druge nema nikako – visi na komadima mesa. Ja padam tu na trup čovjeka bez glave, bez nogu, samo trup, srce još uvijek kuca. Ja sam samo njemu rekla izvini, ali moram da sebe spasim. Podigla sam ruku, ljudi su zaista odmah došli. Tolika je solidarnost vladala”, kazala je.

U masakru okupljenih civila tog dana na Markalama je bila i Vahida Tvico.

“Bila sam na pijaci sine, preporodavala robu da mogu da preživim. Uzmem robu, preprodam da uzmem djeci da donesem da jedu, morala sam”, kazala je.

Vahida poručuje da ne želi ovako nešto nikome da se ponovi: “Evo mi srce počne lupati kad ja pomislim na to, na ovaj dan kad je granata još pukla gore i tada sam bila gore sa mužem. taman što je došao da zamjeni sto maraka, ušao je u pijacu tad je granata pala. Onda je bio haos, ne znam gdje će. On hoće da pomogne, a ja hoću kući, dijete ostalo u kući. N znam to je bila frka velika, ja ne znam ni kako sam preživjela, kako mi je mozak normalan. Ne dao Bog nikome.”

NATO je intervenisao nakon masakra na Markalama. Na Markale je godinu i po ranije, tačnije 5. februara 94. godine također pala granata. Tada je usmrtila 68, a ranila 144 osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!