Amidžić o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

Vijesti 22. nov 202313:23 0 komentara
F.Z./N1

Ministar finansija BiH Srđan Amidžić najavio je danas da će budžet za institucije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu biti umanjen. Istakao je kako nisu razgovori s budžetskim korisnicima nisu doveli do rezultata te da se većini njih ovaj budžet neće svidjeti.

Ministar Amidžić kazao je kako su uradili detaljnu analizu i da je utvrđeno da su stavovi MMF-a o tome da troškovi institucija BiH neopravdano rastu iz godine u godinu, opravdani.

“Imali smo trend rasta troškova koji je neopravdan i počeli smo razgovarati s budžetskim korisnicima u nadi da će oni to razumjeti. Većina ih se ponašala kao da neko nešto mora njima da da, ili u prevodu kada vi ne biste radili svoj posao i kažete očekujem da moj poslodavac plati. Kad smo vidjeli da je to uzaludno, preuzeli smo obavezu na sebe da uradimo prijedlog Budžeta koji podrazumijeva nesmetano funkcionisanje sve ijedne institucije na nivou BiH, ali i uvažavanje činjeničnog stanja da se relani život odvija u entitetima, u kantonima i opštinama. Pristupili smo na racionalan način. Zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi racionalizacija troškova, nisu to uradili. Sada je naša obaveza da uradimo budžet po tim kriterijima. Taj budžet se vjerovatno velikom broju njih neće svidjeti. Ako odbiju da se drže ovih principa odlučili su da institucije u BiH nemaju budžet za 2024. odnosno da uđemo u privrem, aza 2024. godinu predložit ćemo manji za 1,5 miliona KM. Ako smo mogli smanjiti za 10 posto i ništa se ne osjeti, mislim da nije bezobrazno da ostali urade korekciju za tri procenta i da nastavimo normalno da funkcionišemo”, rekao je Amidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!