Amira Dan za N1: Vještačka inteligencija je prijetnja demokratiji

Izvan okvira 05. jun 202320:31 0 komentara
N1

O vještačkoj inteligenciji i izazovima humanistike za N1 govorila dr. sc. Amira Dan, kanadska istraživačica bosanskohercegovačkog porijekla, koja je nedavno govorila u Tuzli na simpozijumu BHAAS-a.

Dr. Amira Dan, koja djeluje i kao znanstvena saradnica na York Univerzitetu u Kanadi, govorila je o tome da vještačka inteligencija postaje sve očiglednija prijetnja demokratiji te da je potrebno pronaći adekvatne odgovore na taj izazov.

“Dok u polju medicine imamo velike pozitivne iskorake postignute zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, u humanističkim naukama i umjetnosti – slika se pomalo zamagljuje i nije jasno šta će to za nas značiti”, rekla je u emisiji Izvan okvira dr. Dan dodavši da se u naučnim krugovima već govori o vještačkoj inteligenciji kao realnoj prijetnji demokraciji zbog modela manipulacije prirodnim jezikom.

“To su modeli koji savršeno oponašaju način na koji čovjek slaže rečenice i na koji razmišlja”, dodala je uz objašnjenje kako vještačka inteligencija obrađuje sve što se nalazi na internetu i što je u domenu dostupnih informacija.

Prema njezinim riječima, industrija tehnološkog razvoja nije očekivala da će biti toliko problema sa etičkim apsektima rada sa umjetnom inteligencijom.

“Nije ovo više tema samo tekstova, već je riječ o manipulaciji glasom ili slikom, onog što je do jučer bilo rezervisano samo za nas”, pojasnila je dr. Amira Dan u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!