Analitičari o Balkanu: “Zapad ne smije dozvoliti Putinu da otvori drugi front u Evropi”

AFP/ Andrej Isakovic

Balkan, područje koje je često zanemareno, "povoljno je mjesto za ruske aspiracije" i postaje sve opasnije područje, smatraju Saradnici u Fondaciji za odbranu demokratije, Ivana Stradner i penzionisani kontraadmiral Mark Montgomery. Oni upozoravaju da pristup zapadnih zemalja Aleksandru Vučiću mora da se promijeni, jer trenutno udovoljavanje predsjedniku Srbije neće donijeti željene rezultate.

U analizi koju je objavio britanski Telegraph, Stradner i Montgomery navode da je u četvrtak obilježena 75. godišnjica NATO-a, a da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan u svojoj strateškoj viziji da se savez raspusti.

Ohrabreni nedavnim napretkom u Ukrajini, direktna opasnost za članice NATO-a kao što su Poljska i baltičke države i dalje je velika. Ipak, nisu sami. Balkan, koji je često zanemaren, također je zrela perspektiva za ruske aspiracije i postaje sve grozničaviji i opasniji. Velika Britanija i njeni saveznici zanemarili su Balkan na vlastitu opasnost prije više od jednog stoljeća. Ne možemo sebi dozvoliti da ponovimo istu grešku”, navode oni.

Navode da je američki ambasador u NATO-u upozorio ove sedmice da Rusija koristi dezinformacije, hakerske napade i druge podle taktike kako bi “destabilizirala” Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina je primjer za to”, ističu oni.

Tri decenije nakon što je rat poharao tu zemlju, Srbija – uz podršku svojih prijatelja u Moskvi – ponovo rasplamsava etničke tenzije, ugrožavajući evropsku bezbjednost. Evropa i SAD moraju da ugase vatru pre nego što zahvati region”, upozoravaju.

“Moskva i Beograd podržavaju Dodikove aktivnosti”

Stradner i Montgomery ističu da je BiH danas duboko podijeljena zemlja. Navode da je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, saveznik Rusije i Srbije, gurnuo zemlju “na ivicu rata” prijetnjom otcjepljenjem, te da Moskva i Beograd potpiruju ove aktivnosti.

Zatim citiraju izjavu američke kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe, koja je 5. marta upozorila na povećan rizik od međuetničkog nasilja na zapadnom Balkanu. U upozorenju su istaknuti Dodikovi “provokativni koraci da neutralizira međunarodni nadzor u Bosni i osigura de facto secesiju svoje Republike Srpske“. To bi “moglo potaknuti vođe bošnjačkog stanovništva da ojačaju vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i mogućne je da bi moglo dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli preplaviti mirovne snage”.

Autori ističu da se situacija pogoršala prošlog mjeseca nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo niz izmjena izbornog zakona u zemlji kako bi garantirao slobodne i poštene izbore. Dodik je odmah odbacio Schmidtov “paket integriteta” i ponovo zaprijetio otcjepljenjem. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio da su “teški dani pred Srbijom” zbog direktnih prijetnji vitalnim interesima i Srbije i Republike Srpske.

Također navode da se u januaru Dodik sastao sa Vladimirom Putinom i potvrdio odbijanje entiteta RS da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, te izjavio da će “srpski narod uvijek biti na strani Rusa”.

Da li je stoga čudo što Rusija raspiruje vatru, koristeći informativne operacije da progura “RSEXIT” (nagovještavajući otcjepljenje Republike Srpske)? U decembru je Putin čak sugerirao da bi bilo moguće početi s emitiranjem ruskog državnog medija RT u BiH”, navode autori.

“Udovoljavanje Vučiću neće uspjeti”

Stradner i Montgomery navode da, stvarajući haos na Balkanu, Putin ima za cilj da “ojača regionalni uticaj Moskve”, da “odvrati Evropu od podrške Ukrajini” i da utiče na zapadne sile koje ne žele eskalaciju nasilja.

Za Vučića, miješanje u Bosnu i Hercegovinu pomaže u jačanju njegove moći u Srbiji. On također ima pristup Dodiku kao moneta za pregovaranje sa Zapadom pozicionirajući se kao mirotvorac”, navode autori.  Ističu da bi se zapadne sile trebale pozabaviti ovim prijetnjama sada “prije nego što bude prekasno”.

Prvo, Washington treba da promijeni način na koji se odnosi prema Vučiću. Do danas su SAD pokušavale da udovolje lideru Srbije iz straha od eskalacije. Udovoljavanje neće uspjeti. Umesto toga, američki ambasador u Srbiji trebalo bi da zauzme čvrst stav, upozoravajući Vučića i navodeći da će on odgovarati za svaku eskalaciju nasilja. Evropska unija bi se u međuvremenu trebala pridružiti sankcijama SAD-a i Velike Britanije protiv Dodika i drugih aktera koji destabilizuju zapadne banke”, smatraju Montgomery i Stradner.

Također smatraju da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo moraju igrati aktivniju ulogu u osiguravanju mira. Objašnjavaju da su te sile sigurnost Bosne i Hercegovine povjerili Evropskoj uniji, oslanjajući se na misiju ALTHEA za održavanje mira i sigurnosti u zemlji.

Međutim, ističu da je proces donošenja odluka u EU nefunkcionalan i spor, te da je taj proces često “taoc” zemalja poput Mađarske koje nastoje izvući ustupke od Brisela. Ističu također da upravo general iz te zemlje trenutno vodi misiju ALTHEA.

Stoga bi SAD i UK trebalo da predvode koaliciju voljnih sa ključnim državama članicama EU kao što su Njemačka, Francuska i Holandija, signalizirajući spremnost da odgovore na bezbjednosne pretnje iz Beograda i Moskve”, podcrtali su.

Na kraju navode da bi Kremlj bez sumnje volio da skrene pažnju Zapadu “otvaranjem drugog fronta na Balkanu”.

Putin želi da pokaže da je njegova volja da izazove Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vrijeme je da mu dokažemo da nije u pravu”, ističu Stradner i Montgomery.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare