Analiza: Koliko su Sarajevu donijeli nastupi Merlina, Čole, Dubioze kolektiv…

Vijesti 04. jan 202312:44 3 komentara
N1/Montaža

O novogodišnjem nastupu grupe Dubioza kolektiv u Sarajevu podijeljena su mišljenja. Dok su se drugi zabavljali i zadovoljni viđenim na javnom dočeku ispred Vječne vatre, drugi smatraju da je organizacija bila veoma loša, nastup Dubioze kolektiv kratak uz loše ozvučenje. Dodatno je taj revolt građana "upotpunila" informacija da su organizacija i nastup u novogodišnjoj noći navodno Grad Sarajevo koštali 350.000 KM. Iako te podatke nadležni nisu javno potvrdili, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ipak je odlučio "nezadovoljnima očitati lekciju zaradom za četiri dana od Trebevićke žičare".

Naime, Forto je na Twitteru odgovorio svima onima koji su kritikovali iznos koji je utrošen za novogodišnju noć u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Od subote do utorka, sarajevska žičara zaradila 111.000 KM. Četiri dana. Propitivanje sadržaja koji od našeg grada pravi regionalnu novogodišnju destinaciju je uzaludan posao. Dobra kritika OK, ali rušenje koncepta nikako. Sljedeće godine ima da svira još jače”, naveo je Forto.

Dakle, kako je već rečeno, za tu noć je izdvojeno 350.000 KM prema dostupnim informacijama, a osim nastupa Dubioze kolektiv u tu cijenu je uključen organizovani vatromet, produkcija, bina.

Iako je bilo negodovanja zbog nastupa, kako smo naveli, bilo je i onih koji su uživali tu noć, ali i uoči Nove godine budući da su smještajni kapaciteti bili popunjeni. Tako su se ovi prvi žalili na loš razglas i organizaciju, dok su ovi drugi kazali da nisu bili na boljem derneku. Također, nastup Dubioze kolektiv je, prema procjenama, gledalo oko 25.000 ljudi.

Poređenja radi, koncert Dine Merlina ali i cjelokupne organizacije dočeka Nove 2017. godine koštao je 250.000 KM.

Nova godina: Ugostitelji već zadovoljno trljaju ruke

Tada je prema procjenama bilo oko 100.000 ljudi na Trgu Bosne i Hercegovine.

Zatim na narednom novogodišnjem dočeku 2018. godine kada je Sarajlije i posjetioce glavnog grada BiH u Novu godinu uveo Zdravko Čolić, organizacija je koštala između 250.000 i 300.000 KM.

Koliko će Nova godina koštati Sarajevo

Taj novogodišnji koncert prema procjenama gledalo je 80.000 ljudi.

Kada je Sarajevo u Novu 2019. godinu uvodio Hari Mata Hari, organizacije je koštala skoro 200.000 KM pred 10.000 gledalaca, dok je za organizaciju dočeka 2020. godine kada je nastupao Željko Joksimović plaćeno 291.915 KM. Nastup Željka Joksimovića je gledalo više od 60.000 ljudi.

Također, poređenja radi, zarada na Trebevićkoj žičari uoči i nakon novogodišnjih praznika nije nikakva novost ukoliko se uzme u obzir da Sarajevo bude uvijek izuzetno posjećeno.

Ponovo poređenja radi, 2019. godine je, prema navodima medija, za 10-tak dana novogodišnjih praznika prihod od karata bio 90.000 KM, dok je godinu nakon toga (2020.) u tom periodu, također za 10 dana žičara donijela zaradu veću od 170.000 KM.

Tu 2020. godinu je cijena karata u toku novogodišnjih praznika iznosila 3 KM, dakle, bila je snižena do kraja januara. I ove godine cijena je niža, ali u odnosu na taj period, karta je nešto skuplja te košta 4 KM i ta cijena će se zadržati iza 13. januara.

S druge strane, statistikom se bavila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je navodeći podatke na Facebooku navela da su za novogodišnje praznike u periodu od 29. decembra 2022. do 2. januara 2023. godine u Sarajevu oboreni rekordi posjećenosti.

Najmanje gostiju i noćenja u Sarajevu bilo je u pandemijskim godinama 2020/2021. U periodu od 29. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine Sarajevo je imalo 2.173 gosta i 4.885 noćenja.

Ta brojka, prema podacima koji su objavljeni, značajno je uvećana sa 2022. na 2023 – 11.264 gosta i 21. 971 noćenja.

Ostale podatke pogledajte ispod teksta:

Važno je istaći da gradonačelnica osim ovog oborenog rekorda nije objavila tačan podatak o novcu koji je izdvojen za novogodišnju noć, a N1 je kontaktirao povodom toga, međutim, nismo dobili odgovor.

Također, zbog polemike koju je izazvao koncert Dubioze kolektiv, a najviše zbog lošeg ozvučenja i organizacije, N1 je napravio anketu na koju su odgovarali čitaoci web portala.

Pitali smo čitaoce da ocjenom od jedan do pet ocijene nastup Dubioze kolektiv ispred Vječne vatre za Novu godinu u Sarajevu pa je tako najnižu ocjenu (1) prema trenutnim podacima dalo 680 čitalaca, dok su najvišu (5) dala 584 čitaoca.

N1

Ti podaci evidentno pokazuju da su mišljenja o ovom javnom dočeku podijeljena.

Nakon te polemike kontaktirali smo i Dubiozu kolektiv, međutim, članovi grupe nisu željeli komentarisati cjelokupnu situaciju koju su nazvali političkim prepucavanjem.

Na naš upit je, međutim, odgovorila menadžerica ove grupe Biljana Bilić:

Mi smo sretni i ponosni na Sarajevo, koje je i u noći dočeka Nove godine potvrdilo da je istinski evropski grad. Političke interpretacije organizacijskog kvaliteta ostavljamo političarima, a građanima želimo godinu mira, zdravlja i blagostanja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare