Analiza: Naftni sektor profitira skoro 3 milijarde dolara dnevno već 50 godina

Zachary Theodore / Unsplash (ilustracija)

Industrija nafte i gasa je ostvarila 2,8 milijardi dolara čistog profita svaki dan za kompanije za proizvodnju nafte i fosilnih goriva i “petrodržave” od 1970. godine, navodi se u analizi koju prenosi britanski Guardian.

Prema riječima autora analize, profesora Aviela Verbruggena, ogromni profit koje su kompanije i države čija se ekonomija zasniva na proizvodnji nafte ostvarile u posljednih 50 godina pruža moć da se “kupi svaki političar, svaki sistem” i odloži djelovanje u vezi s klimatskom krizom.

Profiti su dodatno povećani aktivnostima “kartela” u državama koje su vještački ograničavale snabdevanje, dodao je on.

Analiza koja je zasnovana na podacima Svjetske banke procjenjuje “čisti” profit koji je ostvaren prodajom nafte i gasa nakon oduzimanja ukupnih troškova proizvodnje.

Studija tek treba da bude objavljena u akademskom časopisu, ali tri stručnjaka sa University College u Londonu, London School of Economics i istraživačkog centra Carbon Tracker potvrdili su da je analiza tačna.

Guardian navodi da je ovo prva dugoročna procjena ukupnog profita sektora, a navodi se da čista zarada od nafte iznosi oko 86% ukupne dobiti.

Emisije iz sagorevanja fosilnih goriva izazvale su klimatsku krizu i doprinose pogoršanju ekstremnih vremenskih prilika, uključujući trenutne toplotne talase koji pogađaju mnoge zemlje sjeverne hemisfere. Naftne kompanije su decenijama znale da ove emisije opasno zagrijavaju planetu.

“Zaista sam bio iznenađen tako visokim brojevima – oni su ogromni“, rekao je Verbruggen, ekonomista za energetiku i životnu sredinu na Univerzitetu u Antverpenu, u Belgiji, i bivši glavni autor izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

“To je ogroman novac. Možete kupiti svakog političara, svaki sistem sa svim ovim novcem, i mislim da se to dogodilo. Štite se [proizvođači] od političkog uplitanja koje može ograničiti njihove aktivnosti”, dodao je on.

On tvrdi da ovaj novac dobijen eksploatacijom prirodnih resursa nije “zarađen”.

“To je pravi, čisti profit. Zauzeli su 1% sveg bogatstva na svijetu, a da za to ništa nisu učinili”, rekao je on.

Prosječna godišnja dobit od 1970. godine do 2020. godine iznosila je bilijun dolara, ali Verbruggen je rekao da očekuje da će to biti dvostruko više u 2022. godini.

Upozorio je da takav način profitiranja koči svjetske aktivnosti po pitanju klimatske krize.

“To zaista oduzima novac od alternativa. U svakoj zemlji ljudi imaju toliko poteškoća samo da plate račune za plin, struju i naftu [benzin], da nemamo novca za ulaganje u obnovljive izvore energije”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad