Angelina Eichhorst dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini

Vijesti 06. feb 202411:59 0 komentara
F.Z. / N1

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 6. do 7. februara 2024. godine.

U ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enrique Mora, Eichhorst će dopredsjedavati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 6-7. februara u Sarajevu. Ovaj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Eichhorst će se sastati i sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnuh organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!