ANKETA na ulicama Prijedora: Šta očekujete od presude Simatoviću i Stanišiću

Vijesti 31. maj 202311:53 0 komentara
N1 BiH

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za 31. maj ove godine izricanje drugostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH. Razgovarali smo sa građanima Prijedora i upitali ih da li misle da će presuda biti oslobađajuća ili osuđujuća. Šta Prijedorčani očekuju od današnje presude pogledajte u anketi.

Znam, razumijem to sve, ali to su sve, vidite momci, farse. To se namješta. Vidite koga ovdje osuđuje?“, rekao je stanovnik Prijedora, a kakvu presudu očekuje dodao je: “po pravilu bi trebali biti oslobođeni, po pravilu koliko su tamo dugo vremena. Ali u ovome svijetu ti ne znaš više ništa“.

S obzirom na prirodu odgovora, dalje smo ga upitali da li smatra da nisu odgovorni za zločine, a on je za N1 istaknuo: “Pa moguće je da nešto ima. Ali kako drugi nije odgovoran za zločine? Ja nacionalnost ne gledam, ali gledam realnost. “.

Na kraju je dodao “vi ste mladi momci, vi ne razumijete”.

Neki od naših sagovornika nisu bili u toku sa današnjim događajem.

Što se tiče suda i toga, u to se slabo razumijem i nisam u toku“, rekao je stanovnik Prijedora.

Ne bih komentarisao ništa na tu temu”, “ne znam ništa, nisam u toku“, bili su neki od odgovora.

Ne znam šta bih vam rekao” kazao je jedan gospodin, a pitajući ga da li će presuda biti oslobađajuća ili osuđujuća, on je rekao “prema zaslugama“.

Jedan sagovornik nam je dao duži odgovor na pitanje šta očekuje od današnje presude u Hagu.

Da vam kažem, mi imamo veliki problem što se tiče Haškog tribunala jer to je tribunal koji je pokazao svu svoju pristrasnost jer isključivo sudi Srbima, dok su drugi amnestirani. Evo samo da uporedimo Gotovinu i Markača koji su u Haškom tribunalu osuđeni na 23-17 godina. U ponovljenom postupku oni su oslobođeni optužbi, a iz Hrvatske je protjerano 500.000 Srba. Ujedinjene Nacije su pustile da hrvatske snage zajedno sa američkim istjeraju sve Srbe i čak dođu do Mrkonjić Grada. Ako su oni amnestirani-koji su protjerali 500.000 Srba-koga je to istjerala Srbija. Samim tim što se nekome sudi 20 godina pokazuje tendenciju da se želi što više proces razvući da bi ta osuda koja bude mogla biti što veća“.

Isti Prijedorčanin je citirao Gundulića iz 16. vijeka i dodao “Sloboda nema cijene i svaki čovjek ima pravo na život i ima pravo da vas niko ne ugrožava. Međutim, nama su pokušali da nametnu motiv tragične krivice sa Nijemaca, oni su sada prebacili Srbima. Koga mi možemo ovdje da istrijebimo kad nas nema šest miliona? Molim vas! Gdje mi možemo izvršiti genocid? A njemačka ubila samo 27 miliona Rusa. Svjesno se želi, svjetski policajci, a to se zna – Amerika sa NATO-om želi prebaciti motiv tragične krivice na Srbe. Srbi nemaju koga istrijebiti…Napustili smo vjekovna ognjišta, od Zadra do Belog manastira“, zaključio je on.

Gospođa koju smo anketirali u Prijedoru rekla je “Molim Vas, no comment“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!