Antifašisti traže smjenu Kordića, iz SDP-a poručuju: “Sigurni smo da i djeca znaju ko su bili antifašisti, a ko sluge fašista”

Vijesti 12. feb 202414:06 0 komentara
Facebook/SABNOR BiH

Izjava gradonačelnika Mostara Marija Kordića koji je skup antifašista iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije nazvao "veličanjem zločinačkih ideologija", izazvala je burne reakcije. Reagovali su iz Udruženja antifašista Mostar (UABNOR) te SDP-a.

Zahtjev za smjenu

Iz UABNOR-a kažu kako se radi “o političkom stavu grupacije kojoj isti pripada i dosljedno je provodi”.

“Kordić piše: ‘Gradimo #Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija’. Ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra. Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reaguje na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela. No, mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srešćemo se sa njim na za to odgovarajućem mjestu. Naš Savez antifašista član je Evropske asocijacije antifašista, te Svjetske unije veterana, a sve zahvaljujući onome šta su Titovi partizani, kao dio svjetske antifašističke koalicije uradili u Drugom svjetskom ratu. U tim organizacijama okupljeni su savezi iz preko sto zemalja svijeta. Koristeći tu mrežu cijeli svijet će saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla”, kazali su iz Udruženja antifašista.

Poručuju kako će o ovome obavijesti javnost u cijelom svijetu te da će iskoristiti sve mehanizme za pokretanje smjene Kordića.

“Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada. Smrt fašizmu-Sloboda narodu”, poručuju iz UABNOR-a.

SDP: U Mostaru se mahalo simbolima SFRJ, iste one u kojoj se Kordić rodio

Iz SDP-a BiH poručuju: “Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić.”

“Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome kako su okupljanja antifašista u Mostaru veličanje zločinačkih ideologija smatra izuzetno opasnim i u, najmanju ruku, bezobraznim. Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Evropske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata. Da ne bi držali čas historije koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se oblježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima. Obilježili su ga isti oni, čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda. Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom”, navode.

Iz SDP-a ističu kako se u subotu “nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio – iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima”.

“Za razliku od NDH, koja je je bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista. To, kako je gradonačelnik perfidno u svoju nacionalističku izjavu napravio poveznicu sa djecom, koja zaista nisu kriva što imaju takvog gradonačelnika, dokazuje nemoć toga da se svijetli antifašistički trenuci Bosne i Hercegovine, ali i bivše države, ne mogu zametnuti. Jer smo sigurni da i djeca znaju ko su bili antifašisti, a ko sluge fašista. Na kraju, da ne bude samo da gradonačelnik pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru, to isto rade i njegovi dugogodišnji saveznici iz SDA, kojima je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste, te su je pokušali zabraniti pod smiješnim opravdanjem da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH. Što se tiče SDP BiH, nikada nećemo odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljoj prošlosti”, poručili su iz SDP-a BiH.

Jučer su reagovali i iz Naše stranke.

Podsjetimo, Kordić je jučer, između ostalog poručio: “Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija”. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!