Apel načelnika štaba Civilne zaštite u Konjicu: Kilometri puteva su uništeni, teške mehanizacije ne može biti puno

Vijesti 07. okt 202412:48 0 komentara
F.Z./N1

Husein Hodžić, načelnik štaba Civilne zaštite u Konjicu, razgovarao je sa ekipom N1 koja se nalazi u Buturović Polju. Upravo je tamo danas pronađeno jedno tijelo za kojim se tragalo. Kako je kazao, ukupno su do sada u Buturović polju dvije žrtve, a za tri se još traga.

“Ovdje danas imamo pomoć iz Slovenije i Hrvatske. Priključit će se tim i iz Srbije da zajedno sa našom mehanizacijom rade pretragu terena i pronađu žrtve za kojima tragamo. Ovdje na ovom terenu imamo dosta spasilaca koji sa psima tragačima pretražuju teren. Druga ekipa je na čamcima, pretražuju obalu Jablaničkog jezera. Tijelo je plutalo na jezeru gdje su ga uočile ekipe, upravo se radi identifikacija žrtve”, rekao je Hodžić.

F.Z./N1

Konvoj od 30 teških bagera i kamiona koji dolazi na ovu lokaciju, iz Slovenije, biće upućen na teren, dodaje Hodžić, jer sigurno do 10 sela nije se uspjelo doći.

“Ovdje se zaista radi o kilometrima puteva koji ne postoje. Većina mostova uz rijeke su uništeni ili dobrim dijelom su uništeni. Pored njih tu su i ekipe iz BiH i regionalnih zemlja i pomažu. Regionalni put koji je povezivao gradove je uništen, tako da teške mehanizacije ne može biti puno. Imamo dobru pomoć i puno građevinske operative, ali da imamo još tri puta ovoliko imali bi šta da radimo”, kaže Hodžić.

F.Z./N1

Helikopter Oružanih snaga BiH je upravo proletio, kaže Hodžić, i on vrši evakuaciju dvije osobe iz sela Dobričevići. Oružane snage su, dodaje, kompletan resurs stavili na raspolaganje.

“Danas nemamo puno volontera, jer je radni dan, svi koji žele da upute pomoć, zamolio bih da idu preko Civilne zaštite, da imamo informacije šta to dolazi i šta prosljeđujemo dalje. Imamo jedan kompletan Vodovod koji je uništen i ljudi nemaju vode“, kazao je za kraj Husein Hodžić, načelnik štaba Civilne zaštite u Konjicu.

F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!