“Armija RBiH je bila jedina legalna vojska, Dodik može crknuti od muke”

Vijesti 09. maj 202217:48 > 17:49 4 komentara
DW

Nakon što je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio da je Armija Republike BiH "zločinačka organizacija", na to su reagovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH kao i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

Džaferović je istakao da ova Dodikova izjava predstavlja samo odraz njegovih bolesnih predstava koje nemaju veze sa stvarnošću.

“Ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susjednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovječnosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža krivična djela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti. Za sva ova sistemska i organizirana djela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su komandant Vojske Republike Srpske, oficiri Glavnog štaba VRS, komandanti korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, što jasno ukazuje ko je zapravo zločinačka organizacija”, rekao je Džaferović.

Milorad Dodik nazvao Armiju RBiH “zločinačkom organizacijom”

Kako kaže, činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov, a ne problem Armije RBiH.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska Republike Srpske, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH. Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promijeniti. I tako će biti do Sudnjega dana”, poručio je Džaferović.

Denis Zvizdić je, gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji također komentarisao ovu Dodikovu izjavu navodeći da “njegova bosnofobija (mržnja prema svemu što je bosansko i demokratsko) već prelazi u jednu vrstu bolesti.

“Mislim da bi se njegovi ispadi već trebali uvrstiti u nomenklaturu bolesti, jer predstavljaju veliku opasnost za cijelo bh. društvo. Ipak, on je upao u zamku, mislim da je on svjestan da je cijeli Zapad spoznao da je ruski igrač na Balkanu koji je, prije početka rata u Ukrajini, imao pripremljen projekat secesije Republike Srpske. Njegova uloga je u potpunosti prokazana, pa traži načine da se povuče. Njegovom današnjom izjavom je zaslužio da protiv njega bude podnesena krivična prijava, svi znaju da je Armija RBiH bila oslobodilačka vojska, ona je jedan od najsvjetlijih momenata u historiji BiH”, zaključio je Zvizdić.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da su oni koje Milorad Dodik smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida – reagujući na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine.

“Na današnji dan 1992. Dodikovi antifašisti su svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana ubijeno je više od 10 civila u naselju Hranča. Ta dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2.500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima OŠ Vuk Karadžić, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve to se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima”, poručio je Salkić.

Dodao je da oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

“Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida”, naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare