Arnaut: Zakon o zabrani negiranja genocida ugrožen zbog kratkovidnosti SDA

Vijesti 30. nov 202116:492 komentara
Izvor: N1

"Jučerašnje glasanje za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida na Domu naroda državnog parlamenta pokazalo je i drugi ugao katastrofalne odluke SDA da Dodiku i Čoviću da po četiri delegata u tom tijelu. Naime, pored opće većine koju su Dodik i Čović time dobili, obojica su stekli i kontrolu nad entitetskim glasanjem. Odluka o poništavanju zakona sada ide u drugi krug i može biti zaustavljena samo ako protiv nje glasa sedam ili više delegata iz Federacije BiH. Kako Čović i HDZ kontrolišu četiri od ukupno deset delegata iz ovog entiteta, preostalih šest neće biti dovoljno da to uradi", navodi u saopštenju Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“Šta više, u drugi krug glasanja su jučer otišle i brojne druge sporne odluke, poput zaključka da trenutni saziv Centralne izborne komisije “nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH”, da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”, da Ustavni sud BiH “donosi odluke suprotne Ustavu BiH kada je u pitanju državna imovina”, da Bosni i Hercegovini “nije izričito dato pravo na imovinu, niti nadležnost da regulira vlasništvo nad državnom imovinom, pa je neophodno da se to pitanje razriješi Sporazumom između dva entiteta”, kao i da “Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu”, navodi zastupnik Naše stranke dalje u saopštenju.

Zbog kratkovidosti i nedržavničke politike SDA, sve ove odluke će biti usvojene na idućoj sjednici Doma naroda, u drugom krugu glasanja, stav je Damira Arnauta.

“Licemjerni su stoga pozivi Bakira Izetbegovića na zbijanje redova u pregovorima s Draganom Čovićem oko Izbornog zakona”, navodi Arnaut, te dodaje da je mnoštvo poteza koji pokazuju da “SDA u opoziciji samo traži nekoga ko je spreman biti smokvin list za njihove izdaje građanskih interesa”.

U pojašnjenju takvih poteza, Arnaut je napisao da se radi o poklanjanju četvrtog delegata, potpisivanju legitimnog predstavljanja, pristajanju na pregovore o kreiranju etničkih izbornih jedinica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar