“Art mašina“ utopljena u mašineriju: RTRS se odriče kulturnog programa?

Vijesti 18. sep 202316:11 0 komentara
N1

“Umjetnost otvara, oči, uši i srce”, stihovi banjalučke grupe „Sopot“ kojima je opjevana uvodna špica „Art mašine“, emisije iz kulture koja je sve do ove sezone emitovana u programu Radio-televizije Republike Srpske, više se u eteru entitetskog javnog medijskog servisa neće čuti. Ne samo da neće biti stihova, već u programu RTRS-a više neće biti niti „Art mašine“.

Već nekoliko dana gledaoci RTRS-a, ali i kulturni radnici iz Republike Srpske na društvenim mrežema negoduju zbog informacije o ukidanju „Art mašine“ iz jesenje programske šeme, ali iz RTRS muk. Na upit N1 o razlozima za ukidanje emisije i okolnostima koje su do toga dovele, iz ove medijske kuće, nema odgovora.

Da „Art mašina“ od ove jeseni više neće biti dio programske ponude RTRS, otkrila je autorka emisije Jelena Kojović Tepić na svom Facebook profilu. I to je jedina informacija koja je do sada poznata. Ni autorka emisije za N1 nije htjela da govori o takvom kraju projekta koji je, sudeći po negativnim reakcijama „kulturnjaka“, uživao velike simpatije među publikom i pratiocima ove vrste sadržaja na domaćim medijima.

N1

Emisija se emitovala četvrtkom na drugom programu – RTRS Plus, dostupnom publici samo putem kablovskih i telekom operatera. Zbog njenog skidanja sa programa negativno su reagovali glumci, umjetnici, kulturni radnici.

„Prilozi i emisije iz oblasti kulture, bar za mene, jedini su razlozi za plaćenje RTV takse, a emisija koju je vodila Jelena Кojović Tepić bila je vodeća po tom pitanju. Zašto da plaćam pretplatu u budućnosti, za medijski mrak i za zatvaranje očiju ili će stići nekakvo racionalno objašnjenje“, upitao je na svome Facebook profilu pjesnik Milan Rakulj.

O razlozima za ukidanje emisije javno su na mrežama upitali i direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, glumci Narodnog pozorišta Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović.

“Zaista bih volio da čujem kome i zašto je palo na pamet da ugasi ovu emisiju kojom je Jelena Kojović Tepić činila da bar na trenutak pomislimo kako ima nade i normalnih ljudi koji stvaraju nešto lijepo i novo”, upitao je Savanović na svom profilu ma društvenoj mreži „X“.

Molbu menadžmentu RTRS da razmotre i povuku odluku o ukidanju emisije poslali su iz banjalučkog Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja „Sofia“.

Značajnu medijsku pažnju dobilo je i otvoreno pismo koje je Programskom savjetu RTRS uputila Sanja Dokić Mrša, magistar komunikologije, zaposlena u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine.

Dokić Mrša je pozvala da se razmotri usklađenost odluke o ukidanju „Art mašine“ sa načelima kulturne politike Republike Srpske, Zakonom o RTRS, Uređivačkim principima RTV sistema u BiH, ali i interesima i potrebama građana.

„Postavljam pitanje kojoj i kakvoj javnosti odgovara ukidanje emisije “Art mašina” iz jesenje programske šeme RTRS-a? Onoj obrazovanoj, naprednoj, kulturnoj, koja se trudi da svojim radom i duhom gradi i čuva Republiku Srpsku sigurno ne“, konstatovala je Dokić Mrša ocjenjujući kako je „Art mašina“ primjer vhunskog novinarstva u domenu kulture.

U posljednje vrijeme ovo je drugi put da je RTRS na meti kritika zbog odluka menadžmenta koje se odnose na kulturne sadržaje u programu javnog emitera. Podsjetimo, negativne rakcije uslijedile su i zbog toga što je RTRS odbio da medijski podrži Teatar fest „Petar Kočić“ zbog učešća Sarajevskog ratnog teatra.

Iako ima obavezu da promoviše sadržaje iz kulture u svom programu, s godinama minute koje RTRS ostavlja toj oblasti se stapaju.

U promotivnom tekstu koji je prije sedam dana objavljen na sajtu RTRS, a kojim se promoviše jesenja šema ove kuće stoji kako će RTRS svakodnevno, emitovati preglede kulturnih dešavanja i novosti sa kulturne scene i kako Redakcija kulture priprema nove emsije.

U programskoj košulici RTRS za ovu sedmicu tek jedan termin rezervisan je za sadržaje iz kulture i to u petak u 16:02 kada će na programu biti „Reportaža iz kulture“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!