ATV: Oštro osuđujemo sankcije SAD, to je napad na medijske slobode

Vijesti 05. jan 202218:19 3 komentara
Nezavisne novine

"Menadžment i uređivački kolegijum ATV-a oštro osuđuju sankcije Ministarstva finansija SAD-a i ocjenjuju ih kao napad na medijske slobode, slobodu izvještavanja i demokratiju - u kojoj se podrazumijeva da mediji izvještavaju slobodno, nepristrasno i objektivno. Baš onu demokratiju koju, navodno, čuvaju od izvještavanja ATV-a", ističu iz ATV-a.

Ističu da “sankcije gledaju kao priznanje za njihov dosadašnji rad, učinkovitost, ali i kao obavezu da moraju pokazati da se istina ne može cenzurisati”.

“Besmislene navode o povezanosti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oštro i odlučno odbacujemo. Iznenađeni smo ovakvom odlukom i smatramo izričito neozbiljnim za jednu veliku državu da insinuacije pojedinaca o povezanosti naše medijske kuće i političara uzmu kao kredibilan izvor. Jedina istina je – svaki medij odgovara jedino i isključivo gledaocima i čitaocima, uz poštovanje svih novinarskih i drugih načela. ATV će nastaviti kao i do sada, najbolje što umije i zna, kao i svih 25 godina do sada”, saopćeno je iz ATV-a.

Podsjetimo, SAD su sankcije proširile na Milorada Dodika i ATV zbog povezanosti s Dodikom.

“Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV, kao naprimjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve” dodaje se u saopštenju Ministarstva za financije SAD-a.

Dalje se ističe kako je Dodik ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju. Opširnije pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare