Novih 30 kilometara autoceste u Hercegovini: Potpisan sporazum za dionicu Mostar sjever–Mostar jug

Vijesti 20. dec 202315:12 0 komentara
JP Autoceste FBIH

V.d. direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisao je danas Projektni sporazum s EBRD-om za dionicu Mostar sjever – Mostar jug na Koridoru Vc vrijedan 110 miliona eura, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s EBRD-om i EU na kontinuiranoj potpori i dosadašnjem angažmanu na izgradnji Koridora Vc.

„Mi u Autocestama FBiH smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom s EBRD-om i zahvaljujemo na razvojnoj potpori. Ovaj sporazum će osigurati nove važne kilometre autoceste na Koridoru Vc u BiH. Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Uprava Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi u sljedećoj godini počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu. Zahvaljujemo i Delegaciji Europske unije za ovaj značajan doprinos izgradnji autocesta. Autoceste FBiH su najveći korisnik bespovratnih sredstava EU što potvrđuje da je i ovaj današnji projekt dobro pripremljen”, izjavio je Lasić.

Ugovor o zajmu za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug na Koridoru Vc vrijedan je 110 miliona eura, zaključen je danas, između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a korisnik sredstava je JP Autoceste FBiH. Ugovor su u Sarajevu potpisali ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, uz najavu da će za dionicu biti dostupno dodatnih 110 milijuna eura EBRD kredita, čime ukupni doprinos EBRD-a projektu Koridor Vc premašaje milijardu eura.

Projektni sporazum potpisali su v.d. direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za infrastrukturne projekte Susan Goeransson.

JP Autoceste FBIH

Današnjim potpisivanjem ugovora EBRD je odobrila kredit u iznosu od 110 miliona eura, zajedno s investicijskim grantom EU u iznosu od 150 milijuna eura i do 150 milijuna eura od lokalnih komercijalnih banaka za financiranje izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih poduzeća i usluga za građane.

“Autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna”

Ugovor o grantu od EU bit će potpisan tokom naredne godine čime će ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU osigurala za Koridor Vc dostići iznos od 870 miliona eura.

Predmetna dionica bit će povezana s drugim dionicama između južnog dijela Mostara i granice sa Hrvatskom, za koje su sada osigurana sva potrebna finansijska sredstva, a građevinski radovi ili su završeni, u toku ili u tenderskoj proceduri. Kada se ove dionice završe, autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna.

Riječ je o projektima od izuzetnog značaja za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH, kazao je ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić. Ministar je izrazio zahvalnost na odličnoj suradnji s EBRD-om i Europskom unijom. Ministar je istaknuo i važnost protoka ljudi i roba.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je “Zadovoljstvo nam je proširiti ovo dodatno finansiranje projekta Koridor Vc i njime pružiti novi zamah za dovršetak cijelog koridora. Ovaj ključni infrastrukturni projekat će imati veliki svakodnevni značaj za stanovnike i poduzeća širom zemlje, skratiti vrijeme putovanja i olakšati trgovinu s ključnim izvoznim tržištima. Vlada je također poduzela važan korak u mobilizaciji komercijalnog sufinansiranja, koje je potrebno za zatvaranje finansiranja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta, a zajedno s EU i Europskom investicijskom bankom (EIB) nastavljamo razgovore s vlastima kako bismo ostvarili napredak na svim dionicama koje su u izgradnji i o kojima se diskutuje”.

JP Autoceste FBIH

EU je strateški partner EBRD-a u izgradnji Koridora Vc. Bespovratna sredstva EU u iznosu od 150 miliona eura usmjeravaju se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a očekuje se da će biti potpisana u narednim mjesecima.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je: „Izgradnja ove dionice nedvojbeno će donijeti brojne koristi za lokalne zajednice, kao što su skraćeno vrijeme putovanja, povećana sigurnost na cestama i smanjeni tranzit kroz Mostar. Financijska potpora EU-a, EBRD-a i EIB-a naglašava našu predanost ubrzanom dovršetku koridora 5c koji će potaknuti dugoročni gospodarski oporavak, održiva radna mjesta i gospodarsku integraciju u regiji. U tu je svrhu Europska unija dodijelila 870 miliona eura bespovratnih sredstava kako bi se olakšao njegov završetak”.

Specifikacije autoceste

Prema idejnom projektu, dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug dužine 14,2 kilometra, počinje petljom Mostar sjever i završava petljom Mostar jug. Predviđeno je da se gradi sljedeći

objekti: pet tunela ukupne dužine 5.833 metara, deset vijadukta/mostova ukupne dužine 1.640 metara, te otvorene trase 6.727 metara.

Prvi put, komercijalne banke sufinansiraju dio ove vitalne prometne arterije. To je neizmjerno važno s obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama.

Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet Bosne i Hercegovine. Autocesta dužine 325 km prolazi kroz zemlju od granice s Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te nastavlja prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. To je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!