Autoškole u KS povećale cijene obuka za vozački ispit: B kategorija 1.480 KM, D do 2.700 KM

Vijesti 24. maj 202418:32 0 komentara
N1

Autoškole s područja Kantona Sarajevo povećale su cijene usluga polaganja vozačkog ispita.

Udruženje autoškola Sarajevo je saopštilo da su autoškole na području Kantona Sarajevo na sastanku održanom 13.05.2024. zauzele su jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano.

“Donijeta je Odluka da je ovaj korak neophodan kako bismo osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke. Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili smo minimalne cijene obuke za vozačke dozvole. Nove cijene će biti u primjeni od 01.06.2024. godine“, navode iz Udruženja autoškola Sarajevo.

Nove cijene obuka za polaganje vozačkog ispita

– A kategorija: 720 KM

– B kategorija: 1.480 KM
– C1 kategorija: 750 KM
– C (ako ima C1): 710 KM
– C (ako nema C1): 1.650 KM
CE kategorija: 640 KM

D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM
D (ako nema C): 2.700 KM
DE kategorija: 920 KM

“Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine. Cilj donošenja ove Odluke je eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time stvoriti poštenije uslove na tržištu. Naglašavamo da autoškole koje se trude i pošteno rade često trpe zbog nelojalne konkurencije koja privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke. Ove prakse štete ukupnom standardu i sigurnosti saobraćaja te dugoročno ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju”, navode iz Udruženja autoškola Sarajevo.

Razlozi povećanja cijena obuke za poolaganje vozačkog ispita

Ističu kako “neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvaliteta rada, niskom platom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke, te otvorenim vratima raznim nepravilnostima”.

“Sve je to, naglašavamo, rezultiralo rapidnim padom bezbjednosti na cestama u BiH, što dovoljno govori da neprirodno niska cijena ide nauštrb kvaliteta osposobljavanja i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Cijena koja se nije mijenjala preko 17 godina i promjene svih ulaznih parametara bitnih za funkcionisanje autoškola, poput povećanja troškova goriva, održavanja i cijene vozila, plata instruktora, kao i opštih troškova života, negativno su uticali na funkcionisanje i poslovanje čitavog sistema autoškola. Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo bolje uslove za funkcionisanje i rad autoškola. Kroz ujednačavanje cijena, vraćamo dostojanstvo profesiji instruktora i pružamo podršku poštenom radu. Naš cilj je osigurati pravednu naknadu za njihov trud i profesionalnost”, kazali su iz Udruženja.

Kao jedan od razloga naveli su i to da “Sarajevo kao glavni i najveći grad u BiH ima složenije uslove obuke u odnosu na manje gradove i mjesta u
BiH što zahtijeva dodatna ulaganja i resurse”.

“Dobro obučeni vozači ključni su za sigurnost na putevima. Naše inicijative imaju za cilj povećanje sigurnosti. Kvalitetna obuka će smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Prema crnim statistikama, BiH ima jednu od najviših stopa saobraćajnih nesreća u regionu, što naglašava potrebu za kvalitetnijom obukom vozača. Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo da svi kandidati prolaze kroz jednak kvalitet obuke, bez obzira na autoškolu koju odaberu. Ove promjene su neophodne za osiguranje kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima. Udruženje auto škola Sarajevo poziva sve kandidate i građane na razumijevanje i podršku u ovim nastojanjima”, poručuju predstavnici autoškola u KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!