Azra Zornić podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića

Vijesti 28. feb 202414:50 1 komentar
F.Z./N1

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, podnijela krivičnu prijavu protiv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog neprovođenja njene presude.

Podsjetimo, ona je prije skoro deset godina dobila spor protiv Bosne i Hercegovine. Zornić se obratila Evropskom sudu za ljudska prava jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe.

U obrazloženju svoje odluke, Sud je, između ostalog, utvrdio da je ovaj slučaj identičan ranijem predmetu “Sejdić i Finci”, jer je i Zornić onemogućena da učestvuje na izborima za Dom naroda na osnovu svog etničkog porijekla, te je zaključio da kontinuirana nemogućnost podnositelja predstavki da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje što te odredbe Ustava čini diskriminirajućim.

Njeno obraćanje na vanrednoj press konferenciji Kruga 99 gdje je i objavila da je podnijela krivičnu prijavu protiv Čovića, možete pogledati na videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare