Baerbock: BiH najteži slučaj, intenzivira se kurs RS na otcjepljenju od države

Vijesti 02. jul 202207:32 0 komentara
Annalena Baerbock (REUTERS/Carlo Allegri)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU. „Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički", izjavila je Baerbock nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu.

“Ne smije postojati niša na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti”, rekla je Annalena Baerbock.

Osim Moskve, veći uticaj na Zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja, piše Deutsche Welle.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Evropskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata.

Bosna i Hercegovina najteži slučaj

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs Republike Srpske na otcjepljenju od države u cjelini.

Europska unija je nedavno na samitu u Briselu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata.

Njemački kancelar Olaf Scholz je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: „Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju”, rekao je on u Briselu.

„Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore”, rekao je Scholz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!