Bajkoviti prizori u okolini Tuzle: Stotine jelena šetaju na otvorenom

Vijesti 24. dec 202209:35 1 komentar
F.Z./N1

Porodično poljoprivredno gazdinstvo “Jelen“ smješteno je u naselju Ljubače u okolini Tuzle i krije prave prizore iz bajke. Na oko 30-tak hektara površine nalazi se oko 180 jelena, koji slobodno šetaju i druželjubivi su.

“Prvobitno je bilo zamišljeno da bude lovište, ali vrlo brzo smo odustali zbog komplikovanih procedura u BiH. U međuvremenu se rodila ljubav prema jelenima. Od 2021. godine omogućili smo posjete subotom i nedjeljom. Ljudi su nas odlično prihvatili, planiramo širenje kapaciteta. Ovu godinu smo potrošili tražeći najbolje rješenje. U proljeće ćemo početi sa radom svaki dan. Moći će svi uživati sa jelenima”, najavljuje nam vlasnik Mujo Muratović.

F.Z./N1
Mujo Muratović - F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Jeleni su prema riječima Muratovića otporni na bolesti. Ono što je zanimljivo posjetiocima je taj blizak kontakt sa jelenima, jer su prijateljski nastrojeni. Rogovi jelena najupečatljivije su obilježje koje ove lijepe životinje razlikuje od svih ostalih. Kad rastu, prekriveni su osjetljivom i nježnom kožom, prožetom krvnim žilama. Nakon nekog vremena prestaje cirkulacija krvi koja dostavlja hranjive sastojke u rogove. U podnožju rogova stvara se prsten zbog kojeg oni otpadaju. U ovom slučaju se kaže da je jelen odbacio rogove.

“Ono što je karakteristično kod svih jelena da svake godine otpadaju rogovi kod mužjaka i rastu novi. Kažem kod mužjaka, jer samo mužjaci i imaju rogove. Uglavnom nas posjetioci to pitaju da li ženke imaju rogove”, objašnjava Mujo.

Borba mužjaka za prevlast i harem

Jeleni su druželjubivi, ali ipak u sezoni parenja dolazi do borbe između njih za ženke. Period parenja počinje u mjesecu avgustu i traje do oktobra.

“Kada je vrijeme parenja, 15-20 dana traje. Mužjaci se bore za prevlast, onaj koji je najjači okuplja harem. 20-30 ženki u svom haremu ima. Najveći mužjak je uginuo poslije parenja. Dvadesetak dana nije ni jeo ni pio, da kažem narodnim jezikom. Iscrpio se i toliko smršao da kada je zima došla, nije mogao da preživi”, ispirčao je Muratović.

“Jeleni su poput ljudi, koliko se trudite i ljubavi im pružite – oni vam uzvrate”, zaključuje za kraj naš sagovornik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare