Bajtal o napadu na Ukrajinu: Prosječan um ne može shvatiti tu brutalnost

Vijesti 04. mar 202211:43 > 11:48 0 komentara
N1

Sociolog Esad Bajtal za N1 je govorio o dešavanjima u Ukrajini i refleksijama na BiH. Kazao je da prosječan um ne može shvatiti brutalnost Rusije u Ukrajini.

Bajtal je komentirao pozive pojedinih bh. političara na neutralnost.

“Ti koji bi trebali biti najsvjesniji, danas imaju dileme oko tako čiste stvari – ko je žrtva, a ko je agresor. Ko koga napada? I neki od njih predlažu da se u svoj ovoj krvavoj ukrajinskoj igri držimo suzdržano, odnosno neutralno”, kazao je.

Smatra da pojedini bh. političari žele ostati suzdržani da vide kako će se to rasplesti.

“Pa kad se to rasplete, onda ćemo žrtvu optužiti da je kriva za vlastitu krv, za vlastitu smrt, a pobjednike, kao što se ovdje radi već 30 godina, i zlikovce proglasiti za narodne heroje”, istakao je.

Prema njegovim riječima, prosječan um ne može da shvati tu brutalnost u Ukrajini.

“Oni računaju na neshvatljivost vlastite brutalnosti. Prosječan um to ne može da shvati. Da neko drugi živ naređuje da se radi to što se radi. Da se gledaju kolone djece i žena, da se gledaju te ruševine, krv, zbunjenost i izgubljenost normalnih ljudi, i da neko izjavi da sve ide po planu i da se operacije izvršavaju kako je zacrtano”, kazao je.

Bajtal smatra da ima onih koji žive od ovakvih nesreća, te da takvih ljudi ima i u BiH.

“Šta nam je Dušanka Majkić rekla prvi dan agresije na Ukrajinu? Evo vidite, nemojte reći da niste znali. Ako hoćete u NATO ovo će vam se dogoditi. Kako se pravda agresija na Ukrajinu? Zato što je Ukrajina na granici. A nama se prijeti da će isto to biti. Jesmo li mi na ruskoj granici? Ili taj formirani um te žene i njoj sličnih smatraju da je ruska granica na Kozjoj ćupriji”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!