Banda: Veliki broj uposlenika sarajevskih vrtića ostat će bez ugovora

Vijesti 21. sep 202117:15 > 22. sep 2021 07:45 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Ugovori za 144 upolenika JU "Djeca Sarajeva" ističu krajem ovog, odnosno idućeg mjeseca. Prema riječima Suanite Bande, direktorice ove ustanove, navedena radna mjesta su ugrožena jer "Upravni odbor odbija njen zahtjev za produženje njihovih ugovora". U razgovoru za N1 ističe kako je tražila saglasnost za produženje ovih ugovora od Ministarstva odgoja i obrazovanja KS, ali su odbili.

Veliki broj uposlenika radi na određeno radno vrijeme

“U JU Djeca Sarajeva oko 144 uposlenika rade na određeno radno vrijeme, za oko 90 uposlenika oko kraja mjeseca oktobra ističe ugovor na tri mjeseca i do sada je bilo pravilo da Upravni odbor daje saglasnost na produženje ugovora. Međutim, sada je UO striktno rekao da neće dati saglasnost za produženje ugovora za 90 uposlenika, već da se raspiše konkurs. Imamo još 50 uposlenika kojima ugovor ističe krajem mjeseca novembra”, kazala je Banda.

Ističe i da se obraćala Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS te tražila da se raspiše konkurs kako bi radnici koji rade od četiri do devet godina u ovoj ustanovi, bili primljeni na neodređeno.

“Nju mi nisu dali, pa sam tražila saglasnost barem na određeno radno vrijeme, barem na godinu dana, kako se ljudima ne bi svaka tri mjeseca produživao ugovor. Povratnu informaciju nisam dobila. Očigledno se pravio teren kako bi se naškodilo direktorici JU Djeca Sarajeva. UO i predsjednica odbora koji je postavljen putem konkursa su imali svoj zadatak, tj. na sjednici odbora je iznijela to da je dobila usmeni zadatak za smjenom direktorice JU Djeca Sarajeva. Ona je jedne prilike na sjednici to pokušala, gdje sam ja angažovala nadležne organe, pa se to zaustavilo”, navodi Banda.

“Smjena direktorice po nalogu premijera Kantona Sarajevo”

Kaže kako iza svega stoji namjera da je smjene s mjesta direktorice i da je optužuju kako je nezakonito primila uposlenike u tri nova vrtića.

“Njima je u svemu ovome bitno smijeniti direktoricu JU Djeca Sarajeva, po usmenom ili pismenom nalogu premijera Kantona Sarajevo. Naime, u svemu ovome se navodi da je direktorica JU Djeca Sarajeva, pošto smo otvorili tri nova objekta, nezakonito primila uposlenike u ta tri nova vrtića, a po uredbi za zapošljavanje po hitnosti posla. Zbog povećanja obima posla, mogla sam, uz saglasnost koju sam dobila od Ministarstva za odgoj i obrazovanje da primim te uposlenike, ali u roku od tri mjeseca da se raspiše konkurs. To sam tražila, međutim, nikakve povratne informacije nisam imala”,  kazala je.

Navodi kako “njima nisu bitna djeca, roditelji, uposlenici”. Poručila je kako 21 godinu radi ovaj posao i da nema mrlje u svom radu.

“Ja odgovorno tvrdim da meni itekako jesu i uvijek će mi biti na prvom mjestu. I prije kada nisu htjeli dati saglasnost za produženje ugovora, ja sam se borila za njih.  Nikom neću dozvoliti da gazi moj rad i trud, jer smatram da radim itekako časno i pošteno i svima mogu pogledati u oči”, rekla je.

Navodi i da je situacija alarmantna, te da javnost mora biti upoznata sa dešavanjima.

Vrtićima fali uposlenika

Banda je naglasila da među uposlenicima u vrtićima nema viška kadrova.

“Niko od ovih 144 uposlenika nije višak. Štaviše, treba nam još uposlenika. Obzirom da je to većinski ženski kolektiv – žene često odlaze na bolovanje/ na trudnička bolovanja, a sada imamo i duža bolovanja gdje moramo tražiti saglasnost od ministarstva a oni nam šalju povratni odgovor da moramo raspisati konkurs. Konkursna procedura dugo traje, a nama će trpiti posao i djeca će biti bez učiteljica. Ako su duža bolovanja, morali bismo dobijati adekvatnu zamjenu da posao ne bi trpio.”, objasnila je.

Sivro: Maćehinski odnos Vlade KS prema Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, kazao je kako je ovo dugogodišnji problem te da “Vlada premijera Edina Forte rješava na način da svoj nerad fakturiše JU Djeca Sarajeva”.

“Radnici u vrtićima se već duži vremenski period ne primaju u skladu sa zakonom, podržavaju se ugovori na tri ili više mjeseci zbog toga što Vlada KS, i u ovom i prethodnim sazivima, nisu dopuštale da se raspiše javni poziv, bez obzira što je Sindikat u nekoliko navrata to u pisanom obliku i usmenom razgovoru tražio.”, rekao je Sivro.

Naglasio je i svoj stav da će, kako ga naziva, maćehinski odnos Vlade KS, u ovoj situaciji, vjerovatno dovesti do blokade rada JU Djeca Sarajeva.

“Ukoliko do kraja mjeseca septembra Vlada KS ne riješi taj problem na način da da saglasnost za zapošljavanje postojećeg kadra, a blizu 60 radnika je neophodno da se zaposli na proširene kapacitete, Vlada KS će samim tim pokazati odnos prema cijeloj situaciji. Žalosti nas situacija da Vlada KS vrtiće koristi kao poligon za političko djelovanje. To se ne može drugačije okarakterisati iz razloga što je Vlada KS donijela zaključak da se smijeni direktorica JU Djeca Sarajeva. On je upućen upravnom odboru i ni u jednom momentu ministri u vladi i premijer nisu razmišljali da bi ta smjena mogla generisati nove probleme. U cijeloj toj priči neko, ne samo da ne spominje radnike, nego ne spominje ni djecu”, rekao je.

Šta se sada može desiti?

Na pitanje kakav rasplet situacije očekuje, Sivro ističe:

“Može se desiti da ti radnici od sindikata zatraže zaštitu na način da zatraže da se organizuju neke radikalne aktivnosti. Nama neće biti prvi put da organizujemo štrajk, samo ovog puta, ako dođe do štrajka, neće štrajkovati samo radnici, nego i roditelji i njihova djeca jer su taoci ove vlade. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu – svaki put do sada smo izlazili kao pobjednici u odnosu na vladu. Već nekoliko puta do sada sam rekao da aktuelni premijer KS, Edin Forto, želi da smijeni direktoricu JU Djeca Sarajeva i da to bude kadar Naše stranke.”

Kako se do sad problem rješavao?

Kako kaže, do sada se problem riješavao tako što je Upravni odbor svaki put davao saglasnost direktoru da primi radnike.

“Toga što vlada nije davala saglasnost. Direktor mora primiti radnike, jer je odgovoran za nesmetan proces rada. Svaki direktor – od Arzije Mahmutović, preko Jasmine Čongo, Amele Buljubašić pa do Suanite Bande i bilo koji direktor na čelu vrtića je morao vršiti prijem na osnovu odluke i saglasnosti Upravnog odbora, koji je to morao raditi jer Vlada KS nije željela, usprkos povećanja potrebe za kadrom. Zašto je to tako, najbolje je pitati Fortu, Nenadića, Zeljkovića, Zolja, Konakovića i ostale. To su sve premijeri kojima se ova ustanova obraćala sa istim zahtjevom i imali su poprilično maćehinski odnos prema njoj.”,  rekao je Sivro.

Komentarišući obrazloženje za smjenu direktorice JU Djeca Sarajeva, Sivro navodi da postoji samo jedna stvar koju tu treba ispitati – “angažman pravnice koja se spominje u obrazloženju Ministarstva”.

“Sve ostalo je apsolutno netačno i sve što se stavlja na teret Suaniti Bandi je grijeh i sramota Vlade KS, jer je Vlada to radila. Dakle, to je prepakivanje odgovornosti koju Vlada treba preuzeti. Direktor samo izvršava ono što se zove zakon i kada radnicima istekne ugovor, direktor ne može zatvoriti vrtić, mora ih angažovati. Ustvari, odgovornost za neraspisivanje konkursa je direktno na Vladi i Ministarstvu za obrazovanje – jer postoje dokumenti koji ukazuju na to koliko puta im se ova ustanova obraćala. Ne dati nekome saglasnot, a onda ga optužiti da kriši zakon jer nema saglasnost – to je politikanstvo i bezobrazluk.”,  zaključio je Sivro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!