Bandić: SDA-ova Vlada KS je bila bolja od sadašnje, Trojka se potčinila HDZ-u i SNSD-u

Vijesti 26. dec 202319:59 0 komentara

Muamer Bandić, zastupnik SBiH u Skupštini Kantona Sarajevo, nekadašnje vladajuće, a sada opozicione stranke, redovno kritikuje vlast na svim nivoima. Za stranke Trojke ima niz kritika, optužuje ih da su se potčinile HDZ-u i SNSD-u.

Dosta ste strogi prema aktuelnoj vlasti, je li to što su vas izbacili iz Kantona?

Nije, dok je SBiH bila dio vlasti u KS ja sam i tada kritikovao sve procese i pojave koje nisu vodili vladavini prava i građani nisu imali korist. Dok smo bili dio vlade jako sam kritikovao dluku viskog predstavnika o imenovanju Vlade FBiH, lično smatram da je najpogubnija odluka. Ključna stvar ja da odlukom visokog predstavnika jedan narod je postao nekonstitutivan. Visoki predstavnik ne može biti iznad Ustava. Sada imate stiuaciju da jedan od konstituvinih naroda ne sudjeluje u uređenu BiH.

Je li to preradikalno?

Mislim da nije. Saglasnost na imenovanje vlade je dala samo predsjednica FBiH. Potpredsjednici nisu dali.

Je li bilo očekivalo da će vas diskvalifikovati na kantonalnom nivou? Vaši ministri nisu htjeli otići.

Ja nisam bio zagovornik da pravimo koaliciju sa strankama Trojke, ne postoji dovoljno demokratskog prostora da se realiziju projekti za građane. To su samo interesne skupine koje imaju određuje moć sada i podržava međunarodna zajednica isključivo zbog potčinjavanja politika koje dolaze i probosanskog bloka od strane dvije etničke skupine koje su potpuno zadominirale akvarijumom u kojem se nalazi BiH – imate potpunu dominaciju SNSD-a i HDZ. RS je potpuno očišćena. Koalicija se pravi na niovu programa.

Gdje ste to gledali?

SBiH je na federalnom nivou insistirala na koaliciju sa programom. Stranke Trojke s nama su učestvovale u izradi programa, ali HDZ nije prihvatio. U pregovorima smo naslućivali da će visoki predstavnik donijeti odluku koju je donio.

Da ste vi oni, a oni vi, da li biste prestali biti u koaliciji na kantonalnom nivou?

Očekivao sam da će Trojka uraditi ovaj potez, ali ne da će organizovati vlast na ovaj način. Imali ste SBiH koja je dala ozbiljne prijedloge.Predložil ismo odluku kojom će se isplatiti sve sudske presude u roku od četiri godine. Iznad sudskih presuda u svijetu je samo nebo, kod nas u KS samo vlada. Donijeli su odluku kojom su poništili svoju odluku nakon što su naši ministri izašli iz KS. Vratili su se na princip varanja državnih službenika.

Vi ste bili u SDA vladi, je li bila bolja ona ili ova sada vlada?

Bila je bolja ona vlada.

Je li SDA bolja od Trojke?

To su neuporedive kategorije. Stranke Trojke nemaju viziju razvoja kantona.

Gdje nas je SDA dovela i zašto ste izašli kao je bila dobra?

Nisam imao prostora za rad jer sam smatrao da neki kandidati nisu na nivou na kojem sam ja. Mislim na većinu iz mog opštinskog dobra nisu imali izborni rezultat kao ja. Nisam mogao dobiti priliku u SDA. SDA je imala bolje politike.

Što nije realizovala tu viziju?

U tom periodu kada smo mi bili vlada nismo imali zaduženje koje ima sadašanja. Sadašnji su zadužili za 600 miliona zaključno sa 2024. godinom. Imamo li konkretne rezultate sem tramvajske pruge?

SDA se nije zaduživala ili je imala kapitalne projekte/ rezultate?

Bio sam u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, riješili smo prosjačenje na ulicama. Otvorili smo ustanovu za tu djecu za zbrinjavanje. Tada KS je bio u deficitu sa budžetom nešto više od 100 miliona KM.

Je li Semir Efendić potencijalni lider?

On izuzetno dobro razumije politiku i mislim da je to čovjek od kojeg ovo društvo može imati koristi. Pokazalo se na državnom i federalnom nivou da ga ne zanimaju pozicije.

A načelnik je koliko godina?

Vrlo je bila značajnija pozicija ministra energetike. Pogledajte njegove projekte koje je realizirao. Volio bih da se nađe taj lider koji će ujediniti stranke. Semir Efendić i Nermin Ogrešević nisu pristali na urušavanje Ustava.

Optužbe da je na prvi poziv otrčao Bakiru?

Znamo da se Efendić nije htio vidjeti s Izetbegovićem. To nije istina. Stalno dolazi iz krugova stranke Trojke da je SBiH htjela koalirati sa SDA. Nije se mogla napraviti nikakva varijante da SDA i SBiH budu u vlasti na kantonalnom nivou.

Kako komentarišete Budžet KS?

U ovom budžetu prihodi od indirektnih poreza nisu bili nikada manji. Mi imamo vrlo ozbiuljan problem zbog vjetrokoridora. To je sistemsko rješenje koje bi imalo izmjenu određenog broja zakona i propisa i na taj način bi te resurse mogli staviti u upotrebu. KS je zadužen za 600 miliona KM. 104 miliona KM je od domaćih banaka što znači da su nam kamatne stope mnogo veće nego kod stranih, a po inostranim oko 150 miliona. Javna preduzeća su vrlo opasan teret i KS i Budžetu KS. Kod ovaj budžet se planira oko 100 miliona za njihov redovan rad. To je potpuno neprihvatljivo. Sistematizacija se zloupotrebljava za dovođenje podobnih u npr. Domu zdravlja KS. Ova vlada izbjegava probleme. Put pacijenta nam je obećan prije nekoliko godina i nemamo ga još.

Što ga SDA nije napravila?
Trebala je, slažem se.

Jesu li opravadan zaduženja ako su u svrhu utopljavanja javnih institucija, zamjenu privatnih ložišta plinom itd?

Ako je tako ja pozdravljam. Ali evo, ni sada ne znamo koliko je koštala rekonstrukcija tramvajske pruge. Nije imala ni tehnički prijem. U nekoliko navrata smo pitali ministra Štetu koliko je stvarno potrošeno.

Osjećate li kao SBiH odgovornim za javni poziv za subvenciju stanova mladima, tada ste bili dio vlasti?

To treba pitati ministra Bečarevića. On je predlagao 12 miliona KM, da je prihvaćeno sve bi bilo realizovano. O kriterijima ne znam ništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!