Banja Guber zatvorena već 32 godine: Ovaj biser bio je koristan mnogima, a danas skoro da teče uprazno

Vijesti 08. jul 202407:03 0 komentara

Neiskorišten biser ljekovite vode leži nadomak Srebrenice. Banja Guber zatvorena je već 32 godine, no još uvijek ima onih koji brinu o njoj. Vlasti najavljuju obnove no pomaka nema. Za ono dokazano prije stoljeće i po godinama se rade navodne analize. A voda isušuje, dok oduševi samo ponekog turistu i one stalne stanovnike koji se bore za obnovu.

Do prije rata banju Guber posjećivale su desetine hiljada ljudi godišnje. Ljekovitost vode nadomak Srebrenice dokazale su analize austrougarskih ljekara i hemičara. Flaširanu guber vodu izvozili su širom carstva stoljeće i po unazad. Banja, kažu nam stanovnici,nije uništena u ratu. No, Sada su tu samo ruševine- zaustavljeni pokušaji gradnje.

”Nažalost ne radi se, a trebalo bi da se radi. Je li vi vidite kakva je to ljepota? Vidi svako, mislim, nismo ćoravi. Ali tako nam je”, kažu građani.

Izliječio čir na želucu

Da ljekoviti sastav nije promijenjen u posljednjih 100 godina dokazao je i doktor Almir Pašagić i sve sročio u knjigu i magistarski rad. Bakar, mangan, cink, olovo, negativni joni na području izvorišta, sve je još u sastavu voda. No boca u apotekama više nema. O ljekovitosti sada svjedoče većinom samo oni koji svakodnevno tu borave.

“Radi zdravlja, kako šetam sve se bolje osjećam… vegetacija, ljepota ti pogledati sve oko sebe. Dođem ovdje u ovu lijepu prirodu, čist vazduh, voda…”, rekao je Milovan Marković.

”Imao sam čir na želucu i rekli su mi da se to ne može izliječit da pijem tablete, ja nisam htio, pio sam Mali guber. Poslije nekog vremena nisam više osjećao ni tu bol, ni ni mučninu. Kad sam otišao poslije opet da snimim želdac rekli su mi da nema ništa”, kaže nam Mirko Sekulić.

Priča nam Mirko o prijeratnom periodu i prosperitetu koje je banja Guber donosila Srebrenici i njenom stanovništvu. I danas bi moglo tako bit, no boli ga što vlast konstantno govori o Guber vodi, a ništa ne poduzima. Političari najavljuju ponovna pokretanja, ali i nove analize. Iako su brojne već urađene.

”Mi ovdje imamo šest izvora i sve te vode su lijek i sve su različite. Sve te vode u ovoj svojoj knjizi je doktor Almir opisao i napisao za šta se koriste i unazad 100 godina je on izvršio analizu i sastav vode se unazad 100 godina nije promijenio“, kaže Sekulić.

Spuni, melemi i sprejevi

Jedan izvor je ljekovit za kožne bolesti, Mali guber teče iz vulkanske stijene i liječi stomačna oboljenja, tu su i sinus voda, voda ljepotica, Veliki guber za anemiju i očna voda. Mirko tu na putu pored izvorišta čuva prazne flaše za prolaznike koji nemaju u čemu ponijeti vodu, ali i C vitamin neophodan za stabilizaciju vode. Noseći znanje iz Francuske odlučio je ljekovitu vodu iskoristiti te od nje pravi ispitane sapune, meleme i sprejeve.

”Razmišljao sam da napravim taj neki svoj sapun da bude prepoznatljiv u svijetu i onda mi je kliknulo ‘pa ja imam ovo, imam tu Guber vodu koja se ne koristi, pa bar da ja iskoristim koju kap dok nije presušila'”, navodi Sekulić.

Iako je kao lijek stoljećima ovaj biser bio koristan mnogima danas skoro da teče uprazno. Sada postoji bojazan i od presušivanja usljed klimatskih promjena i rada rudnika. Stanovnike je strah da bi time, Srebrenica iako puna boli bogata lijekom, mogla postati pust, grad spomenik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!