Banjaluka: Autobusi staju i sutra, prevoznici ne žele Stanivukovićevo rješenje

Vijesti 15. mar 202214:00 > 15:05
N1 (Ilustracija)

Autobusi u Banjaluci će i sutra stati. Prevoznici će u 9:00 sati zaustaviti autobuse na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Ovo je nastavak iskazivanja nezadovoljstva trenutnim uslovima poslovanja, zbog kojih prevoznici traže novi cjenovnik.

Odluka o nastavku protesta saopštena je nakon sastanka prevoznika sa predstavnicima skupštinske većine u gradskom parlamentu.

POVEZANA VIJEST

Ideju gradonačelnika Draška Stanivukovića da im troškove nadoknadi subvencijom u iznosu od 500.000 KM ne smatraju “nekim rješenjem”.

To je saopštio Dejan Mijić predsjednik Udruženja saobraćaja i veza.

“Po sadašnjoj cijeni, to znači da trošimo oko 900.000 KM. Mi izdvajamo oko 381.000 KM za bruto platu, kad to saberete mi imamo minus od oko 210.000 KM”, istakao je Mijić i dodao kako prevoznici sada teško dolaze do goriva zbog čeka ostaju dužni dobavljačima.

“Ono što mi tražimo jeste da se poštuje ugovor koji je potpisan sa nama prevoznicima. Tada se već znalo da je ugovor loš za nas prevoznike. Grad je u julu prošle godine prekršio ugovor i to je sve dovelo do ovih problema”, dodao je Mijić.

Mijić je dodao i kako su od Nove godine sve popuste koje su dali za određene kategorije snosili isključivo prevoznici, kao i troškove popusta koje je Gradska uprava obezbijedila za određene kategorije poput penzionera i đaka iz višečlanih porodica.

Zbog svega, Mijić je najavio da će prevoznici danas podnijeti tužbu protiv Gradske uprave zbog prekršenog ugovora.

“To je rekao i gradonačelnik, kada cijena dođe do 2,59 KM, stiču se uslovi za poskupljenje. Došlo je do toga i nama je rješenje da to tužbom riješimo”, rekao je Mijić.

Zbog problema prevoznika grad je u ozbiljnom problemu, kaže predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

“Gradonačelnik je neshvatljivo odreagovao i odlučio nekome da prijeti. Mislim da ostavljanje 500 radnika na ulicama je licemjerno”, poručio je Ilić ističući kako je protiv poskupljenja karata za građane.

“Imamo dovoljno sredstava iz budžeta grada da isplatimo te stvari, da ne ide na teret građana”, stav je Ilića koji je najavio da će skupštinska većina predložiti relokaciju sredstava na vanrednoj sjednici zakazanoj za utorak.

“Vidjećemo sa kojih stavki može da se skine da ovim ljudima pomognemo”, rekao je Ilić, dodajući kako vjeruje da će doći do razumijevanja od strane gradske administracije i da će Skupština grada dati saglasnost na predviđeni iznos subvencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad