Baronesa Helić: Došli smo do tačke gdje nema povratka za BiH, moramo reagovati

Vijesti 16. dec 202119:19 > 21:47 2 komentara
N1

Baronesa Arminka Helić upozorila je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa egzistencijalnom prijetnjom najgorom od rata i da su mogući novi sukobi. "Došli smo do tačke gdje nema povratka. Slika je tamna, ali nije beznadežno. Kriza u BiH nije politika već sigurnosna i takav odgovor moramo dati. Moramo rasporediti snage", kazala je Helić.

Istakla je kako regija Zapadnog Balkana stagnira umjesto da napreduje 30 godina nakon početka rata. Stagnira zbog, kako je kazala, neodlučnosti EU i retorike 1990-ih godina.

“Veliki broj vas će se sjetiti kakva je bila politika etničkog čišćenja koja je dovela do genocida koji se ponovo desio na evropskom tlu nakon holokausta. Svi se sjećaju silovanja, granatiranja, opsade Sarajevo. Gotovo svi mlađi od 25 godina nose ovu traumu u sebi, naslijedili su je od roditelja. Svi se plaše da bi se ovo ponovo moglo desiti. Ovaj otrov ekstremnog nacionalizma, nepoštivanje ljudskog života radi ostvarivanja nekih fanatičnih ciljeva mogli bi to ponovo pokrenuti na Balkanu. Nacionalizam povezan s korupcijom je živ i on se sada pokazuje kroz negiranje genocida ili secesiju RS od države BiH. Kroz ponovni pokušaj uspostavljanja Vojske RS koja je počinila genocid ne samo u Srebrenici već širom BiH”, kazala je Helić.

“Ostvarenje Velike Srbije”

Istakla je kako je Dejtonski sporazum bio kompromis koji je RS dao autonomiju

“Ovo je ostvarenje sna Velike Srbije, isti ratni cilj Karadžića i Mladića, osuđenih ratnih zločinaca koji su u zatvoru. Došli smo do tačke gdje nema povratka. Ovaj put Rusija je aktivni igrač i na ovaj način ponižava i Evropu. Slika je tamna, ali nije beznadežno. Mi sa saveznicima možemo pomoći. Kroza u BiH nije politička već sigurnosna i traži takav odgovor. Moramo rasporediti snage, ne mirovne. Moramo osigurati da se oni koji žele destrukciju BiH suoče s posljedicama – sankcije za one koji podrivaju teritorijelni integritet i ustavni poredak BiH”, poručila je.

Podsjetila je da su SAD sankcionisale Milorada Dodika zbog podrivanja Dejtona i pozvala EU i saveznike da isto učine i sankcionišu sve koji podrivaju Dejton.

“Ne dozvolimo da se uništi država u srcu Evrope”

Navela je da BiH ima 13 premijera, 14 parlamenata, 147 ministara itd te da se svi biraju etnički. Dodala je kako elite rade u svoju korist, a ne korist građana. Naglasila je kako niko od građana koji ne pripadaju redu tri konstitutivna naroda ne može biti birna za člana Predsjedništva i konstatovala da su im uskraćena prava.

“Nacionalistički lideri sprečavaju manjine da ostvare prava. Budućnost BiH mora biti demokratija jednaka za sve, a ne isključivost. Svi zaslužuju da žive bez straha od konflikta. Pogledajte redove ispred ambasada u BiH i pune škole za strane jezike. Ljudi ne žele ostati. Moramo se pobrinuti da se ružna prošlost nikada ne ponovi i da ne dozvolimo da se uništi država u srcu Evrope”, poručila je baronesa Helić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare