Baronesa Mobarik se prisjetila putovanja u BiH i pronalaska masovne grobnice

Svijet 16. dec 202119:00 > 19:35 0 komentara
Snapshot

Baronesa Nosheena Mobarik se tokom rasprave u Domu lordova Velike Britanije prisjetila svog putovanja u Bosnu i Hercegovinu te je istakla kako je ključno gdje je lično vidjela masovnu grobnicu ispunjenu sa tijelima 188 nestalih.

1992. je svijet gledao kako situacija u Bosni postaje sve teža i kako država ulazi u rat sve dok se zločini nisu pretvorili u genocid koji više nismo mogli ignorisati“, naglasila je baronesa te naglasila kako se 25 godina poslije, susrećemo sa istom situacijom.

Pored ratnih razaranja, državu je pogodila i razorena ekonomija. 25 godina poslije, mnoga sela su prazna a omladina i obrazovani napuštaju zemlju. U posljednjim godinama, državne institucije koje su trebale biti snažne bile su pod napadima političkog vođstva Republike Srpske, a Milorad Dodik je za to vrijeme dovodio u pitanje legitimnost tih institucija“, naglasila je.

Podsjetila je i na sjednicu NSRS na kojoj su usvojeni zaključci o povlačenju RS iz državnih institucija, naglasivši da je to u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. I to se, kako je podcrtala baronesa Nosheena Mobarik, desilo uprkos prijetnjama sankcija SAD-a i Eerope.

Jasno je da Dodikova samouvjerenost dolazi iz podrške Rusije, što je više puta naglasio“, naglasila je baronesa te citirala Mirka Šarovića, lidera SDS-a, koji je izjavio da bi secesija RS dovela do opšteg rata u BiH.

Prema njenim riječima, sve i da Velika Britanija nema interesa za očuvanjem BiH, ona treba da se zapita da li može sebi da dozvoli još jednu izbjegličku krizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!