Baščaršija je blago evropske filmske kulture, na njoj je snimano 75 filmova

VIDEO 18. aug 202419:14 0 komentara

Ove godine Bosna i Hercegovina se sa ponosom upisala na mapu evropskih filmskih blaga prestižne Evropske filmske akademije.

Na platou preko puta Sarajevske vijećnice otkrivena je ploča u znak svrstavanja Baščaršije na listu “Blaga evropske filmske kulture”. Sarajevska Baščaršija našla se među osam novih lokacija koje su se pridružile 41 evropskoj lokaciji već prepoznatoj kao filmsko blago.

Matthijs Wouter Knol, predsjednik Evropske filmske akademije:

“Baščaršija predstavlja ne samo film i filmsku kulturu nego i istoriju Sarajeva i Bosne i Hercegovine. A za mene je i znak nade. Jer mjesto kao što je Baščaršija, koje okuplja toliko različitih kultura, vjeroispovjesti, okuplja različite dijelove BiH i Evrope zajedno, i postoji u miru. Mislim da je u ovom trenutku vrlo važno proslavljati mjesta kao što je ovo.”

Kompanija Telemach podržala je realizaciju projekta “Evropsko filmsko blago – Baščaršija”, a u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika FBiH.

Adnan Drinić, direktor kompanije Telemach BiH:

“Uvijek smo težili da omogućimo i ovim mladim ljudima da vide da ima neka sreća i u BiH, ne samo vani. Tako da se nadam da će i ulazak Baščaršije u mapu evropskog kulturnog blaga, zajedno sa Stradunom i Dubrovnikom koji imaju to priznanje, nadamo se da će doprinijeti bar razvoju turizma u BiH i Sarajevu. A naravno, koliko čujem u poslednje vrijeme, ne jenjava ni ponuda za neka nova filmska djela.”

Novo Odjeljenje za evropsku filmsku baštinu od svog osnivanja 2022. godine uspostavilo je mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih očuvanju i promociji filmskih klasika našeg kontinenta.

Elma Tataragić, potpredsjednica UOU filmskih radnika BiH:

“Na Baščaršiji prema našim saznanjima, prema našin istraživanjima, već preko 75 filmova je snimljeno u istoriji bh. kinematografije, koji nisu samo bh. nego i strani filmovi. Nadamo se da će toga biti sve više i više.”

Status filmskog blaga koji je dodijeljen Baščaršiji značajno će doprinijeti njenoj promociji, privući inostrane filmske radnike i turiste, te pomoći u očuvanju ovog kulturnog naslijeđa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!