Bazdulj: Rat je završen, uvjeren sam da će “Quo Vadis, Aida“ biti na RTS-u

Kultura 14. dec 202116:19 > 16:2055 komentara
Muharem Bazdulji i Jasmila Žbanić
Izvor: Muharem Bazdulji i Jasmila Žbanić (N1)

Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi, rekao je za Nova.rs pisac i član UO RTS-a Muharem Bazdulj.

Povodom izjave rediteljice Jasmile Žbanić da bi prikazivanje filma “Quo vadis, Aida?” na RTS-u značio kraj rata, i zahtjeva Regionalne akademije za razvoj demokratije da se najbolji evropski film za 2021, prikaže na javnom servisu, Nova.rs je kontaktirala direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednicu zabavnog programa te kuće Oliveru Kovačević, međutim, nisu dobili nikakav odgovor.

Pisac i član Upravnog odbora RTS-a Muharem Bazdulj, odgovorio je na pitanje Nove.rs u vezi sa konstatacijom Jasmile Žbanić, ali prvo se dotakao svoje uloge na RTS-u.

“Najprije jedna principijelna stvar. Odluke koje se tiče programa RTS-a ne spadaju u ingerencije Upravnog odbora. To je strašna zabluda i to je kao da pitate predsjednika nekog fudbalskog kluba zašto je šef stručnog štaba odlučio da u nekoj utakmici taktiku postavi ofanzivno ili defanzivno. Predsjednik bira trenera, ali taktiku bira trener. Tako i ovdje, UO bira direktora i urednike, ali im se ne miješa u posao. UO može da smjeni direktora, ali ne može da mu naredi da u program pusti ovaj ili onaj sadržaj. Stoga, odgovaram vam kao građanin, pisac, novinar, koji je, između ostalog, i član Upravnog odbora RTS-a”, kazao je.

Bazdulj ne misli da bi prikazivanje filma “Quo Vadis, Aida“ na RTS-u označilo kraj rata, pošto se kraj rata već desio u Daytonu prije 26 godina.

“Također, ja sam uvjeren da će u predstojećim sedmicama i mjesecima, film “Quo Vadis, Aida“ biti prikazan na RTS-u. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropske filmske akademije (danski film „Još jedna runda“) prikazan je na RTS-u krajem aprila ove godine, pa bih barem sačekao kraj aprila iduće godine prije nego bih spekulisao o cenzuri”, zaključio je Muharem Bazdulj.

Dodaje da se Beograd od ostalih glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika razlikuje i po tome što je otvoren i da čuje stavove i vizije umjetnika i intelektualaca koji se drastično razlikuju od dominantne matrice u samom Beogradu.

“Ovdje je bilo moguće objaviti Mahmutćehajićevo „Andrićevstvo“, prikazivati filmove Bernard-Henrija Levyja, organizovati koncerte Dina Merlina ili Jasenka Houre, i tako dalje, i tome slično. Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi”, zaključuje Muharem Bazdulj.

Jasmila Žbanić je u današnjoj izjavi za N1 pored konstatacije da će se rat završiti kada RTS prikaže “Quo vadis, Aida” rekla i da se to neće desiti jer javni servis kontrolišu političke snage koje ne žele kraj rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar