Bečarević: Ovo su podaci koji ukazuju da idemo ka raspadu sistema

Vijesti 07. apr 202310:10
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je dala saglasnost na smanjenje cijene plina za 12,53 posto od 1. aprila ove godine. Nakon toga, Vlada Kantona Sarajevo podržala je inicijativu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića, da se cijena prirodnog gasa korisnicima ovog energenta u smanji u maksimalnom mogućem iznosu, i to do 30 posto, a na bazi realne cijene gasa od Gasproma i ostalih elementa koji mogu utjecati na smanjenje cijene. Bečarević danas, gostujući na N1, poručuje kako neće odustati od svog zahtjeva i argumenata.

Na početku razgovora Bečarević naglašava da je jučer i pred Vladom Federacije BiH prezentovao podatke vezane za rad komunalnih preduzeća direktno povezanih sa prirodnim gasom. Kako kaže – podaci su izazvali muk u sali.

“Trenutno imamo preko 600 korisnika centralnog grijanja koji žele da ga prestanu koristiti. U Toplanama su u pojedinim danima imali i 60 zahtjeva dnevno za odjavljivanjem. Od 75.000 priključaka u Sarajevogasu imate 10.000 priključaka gdje je potrošnja plina nula. Još jedan je frapantan podatak. 1991. godine u KS je potrošeno oko 120 miliona kubika gasa za 15.000 kupaca. Ove godine ih ima 75.000 i KS će potrošiti negdje oko 135 miliona kubika gasa. To nije normalno. To je podatak koji ukazuje da idemo ka raspadu sistema”, tvrdi Bečarević.

Glavni uzrok je, dodao je, cijena.

“Razumijem probleme Energoinvesta, razumijem da moraju zaraditi. Ali ne trebaju pljačkati”, izjavio je, tvrdeći još jednom da se cijena gasa može smanjiti za oko 30 posto.

Prema Bečareviću, najavljeno smanjenje za 12.53 posto, građanima će značiti smanjenje “tek za par pfeninga”.

“To je pokriće pljačke. Oni su viša, a mi niža rasa”, rekao je, napominjući da neće odustati od svojih zahtjeva i argumenata.

Ujedno, dodaje i da druge opcije postoje.

“Odgovorno vam tvrdim da će u Srbiju gas stići iz Azerbejdžana. Istim gasovodom može stići i u Sarajevo. Što mora biti od Energoinvesta. Ne mora”, zaključio je Bečarević.

Podsjetimo, i Vlada KS je u svom jučerašnjem očitovanju u kojem je podržala Bečarevića istakla da ovakve cijene gasa doprinose povećanju broja onih koji će potražiti alternativne načine za ugrijati dom, a ujedno usložnjava ionako kompleksan problem zagađenja zraka u KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad