Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima u UN-u o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Vijesti 20. apr 202416:02 0 komentara
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su radnom ručku s ambasadorima država članica i zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN). Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Prisutnim ambasadorima država članica i zvaničnicima UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasili su značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi. Naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i budućim generacijama je civilizacijska, te se zajedno moramo boriti protiv zaborava i negiranja, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Negiranjem počinjenog genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, kao i glorificiranjem pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, preživjele žrtve genocida svakodnevno su izložene napadima na njihovo dostojanstvo. Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i regiji, istakli su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oni su također naglasili i globalnu važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Kroz edukaciju o Srebrenici, mladi stiču sposobnost prepoznavanja i suočavanja s genocidom, te se aktivno angažiraju u sprečavanju genocida u budućnosti. Integracija ove teme u obrazovni sistem pruža temelje za izgradnju društva, koje se temelji na poštovanju različitosti, pravdi i pomirenju, čime se dugoročno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!