Bećirović na Dan Armije RBiH otvorio Muzej 5. Korpusa u Bihaću

Vijesti 15. apr 202417:08 0 komentara
FENA

Centralna manifestacija obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije Republike BiH održana je danas u Bihaću, uz prisustvo visoke države delegacije i zvanica iz političkog, vojnog, društvenog i vjerskog života, ratnih generala, demobilisanih boraca, učenika osnovnih i srednjih škola s područja Unsko-sanskog kantona i šire, te brojnih patriota koji baštine sjećanje na herojsku borbu za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Nakon centralnog događaja postrojavanja pripadnika Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH koji je održan na platou kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, uslijedila su obraćanja prisutnih zvanica. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da je ovo dan kada se s ponosom sjećamo Armije Republike BiH i čuvamo njenu slobodarsku tradiciju kojom je branila multietničku, demokratsku i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu.

– Armija RBiH je najzaslužnija što je odbranjen međunarodno priznati referendum za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu BiH. Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH izražavam duboku zahvalnost onima koji su žrtvovali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, zlatnim ljiljanima i svim borcima za nesebičan doprinos u odbrani i izgradnji naše države. Zahvalu iskazujem i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ovaj datum je ujedno i dan kada Drugi pješadijski – rendžerski puk Oružanih snaga BiH slavi 19. godišnjicu osnivanja, te su u tom kontekstu u još nekim kantonima Federacije BiH upriličene aktivnosti slične ovoj centralnoj koja je danas održana u Bihaću.

– Pored aktivnosti ovdje u Bihaću koja je centralna, pripadnici Drugog pješadijskog – rendžerskog puka Oružanih snaga BiH prisutni su u Goraždu, Konjicu, Visokom i Banovićima. Koristim priliku da svim pripadnicima Drugog pješadijskog – rendžerskog puka i pripadnicima Armije Republike BiH čestitam njihov dan 15. april – rekao je komandant Drugog pješadijskog – rendžerskog puka Oružanih snaga BiH Omšo Hasić.

Nakon postrojavanja upriličena je svečanost otvorenja Muzeja 5. Korpusa koji se nalazi u krugu kasarne “Adil Bešić”, nakon čega su visoke državne, entitetske i kantonalne zvanice obišle muzej i razgledali njegovu unutrašnjost koja je popunjena vrijednim ratnim zbirkama koje se sastoje od različitih eksponata.

– Mi moramo obilježavati ove dane i mlađim generacijama prezentovati šta se desilo u našoj državi kako ne bismo zaboravili Armiju Republike BiH i da dajemo značaj svima onima koji su dali živote za odbranu naše države jer jedino na takav način možemo poslati poruku da BiH ne zaboravlja svoje sinove i da kažemo da Bosna i Hercegovina može i dalje da se brani ako bude napadnuta, da u nju niko ne smije da dira i da je to država koja ima organizovanu armiju i patriote. Kao što smo danas ovdje vidjeli, pored pripadnika Oružanih snaga, ovdje su bile prisutne brojne patriote ali i djeca što je najbitnija stvar jer ta djeca su budućnost naše države – poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Brigadni general Mirsad Ahmić zamjenik načelnika zajedniškog Štaba Oružanih snaga BiH za resurse dijeli isto mišljenje kao i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, da je prisustvo učenika osnovnih i srednjih škola danas u Bihaću na centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice osnivanja Armije RBiH kao i godišnjice osnivanja Drugog pješadijskog – rendžerskog puka Oružanih snaga BiH velika stvar i čast i garancija da herojska borba na putu očuvanja postojanja Bosne i Hercegovine neće biti zaboravljena.

– Raduje me činjenica da smo danas ovdje imali velik broj učenika iz škola sa područja Unsko-sanskog kantona. U saradnji sa Ministarstvom za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK, kantonalni organi vlasti i općine su pomogle izgradnju Muzeja 5. Korpusa koji je danas i zvanično otvoren – naglasio je general Ahmić.

Zahvalnicu za doprinos uspostavljanju Muzeja 5. Korpusa u krugu kasarne “Adil Bešić” u Bihaću dobio je ratni vojni invalid Dejan Samardžić iz Cazina, te Grad Cazin u ime kojeg je zahvalnicu primio Jusuf Bajrektarević savjetnik gradonačelenika Nermina Ogreševića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!