Bećirović na Samitu budućnosti: “Bolno iskustvo iz moje BiH pokazuje da neodlučnost UN-a dovodi do tragičnih posljedica”

Vijesti 22. sep 202418:34 0 komentara
Pedsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se na Samitu budućnosti Ujedinjenih nacija.

Bećirović je na početku istakao da ovaj događaj treba zacrtati put ka prosperitetnijoj budućnosti. Zatim je naglasio da je BiH čvrsto posvećena temeljnim principima UN-a.

“Svjesni smo brojnih globalnih prijetnji i izazova koji daleko premašuju kapacitete bilo koje države pojedinačno. Vjerujemo da se na globalne izazove može odgovoriti jedino kvalitetnom međunarodnom saradnjom, koja podrazumijeva efikasan i koordiniran globalni odgovor”, naveo je Bećirović.

Istakao je da je imperativ uspostaviti snažan multilateralni sistem koji osigurava inkluzivnost.

“Samo zajedničkim radom, solidarnošću i međusobnim poštovanjem možemo stvoriti svijet sigurnosti, pravde i prosperiteta. Vrijeme je za konkretne akcije koje će osigurati mir i stabilnost za buduće generacije. Bosna i Hercegovina je odlučna da doprinese globalnoj stabilnosti i prosperitetu. Pakt za budućnost je veoma potreban u vremenu kada su demokratija i multilateralizam u krizi”, dodao je Bećirović.

O neodlučnosti UN-a za vrijeme rata u BiH

Naglasio je i to da UN mora biti efikasniji u prevenciji sukoba, izgradnji mira i borbi protiv terorizma.

“Bolno iskustvo iz moje države pokazuje da neodlučnost UN-a, čak i u sigurnim zonama UN-a, dovodi do tragičnih posljedica. Jedan od primjera koji govore o tome je i počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. Naučimo lekcije iz prošlosti zbog zajedničke budućnosti. Karakter današnjih izazova jasno identifikuje i put našeg odgovora. Zato je multilateralizam najbolji odgovor”, naveo je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se osvrnuo i na klimatske promjene ističući da je BiH posvećena globalnim ciljevima kako bi se one zaustavile.

“Podržavamo Pariski sporazum, kao i Agendu 2030. za održivi razvoj i njenu mapu puta. Mi aktivno radimo na poboljšanju politika u ovoj oblasti”, istakao je.

“Multilateralizam je svima potreban”

Dodao je da su međunarodni mir i afirmacija ljudskih prava preduslov za napredak.

“Samo jačanjem ljudskih prava možemo graditi društva otpornija na sukobe, nepravde i nejednakosti. UN predstavlja ključnu organizaciju za međunarodnu saradnju i platformu za preventivnu diplomatiju. Diplomatija i dijalog su primarni za mirno rješavanje sporova i prevazilaženje podjela, ali i kao sredstvo za unapređenje saradnje. Bosna i Hercegovina će uporno raditi na jačanju takve uloge UN-a. Budućnost pripada mladim generacijama. Lično se zalažem za sveobuhvatan angažman mladih, ne simboličkom inkluzijom, već kao konkretnu uključenost u oblikovanju politika na nacionalnom i globalnom nivou”, naglasio je Bećirović.

Dodao je i to da se iz Povelje UN-a može crpiti inspiracija za sigurniju budućnost.

“Pakt za budućnost ima ogroman potencijal da preoblikuje naš multilateralni sistem, osiguravajući konkretnu korist za sve. Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava realizaciju ključnih prijedloga u Paktu. Pozivam sve nas da odmah pristupimo konkretnoj i sveoubuhvatnoj implementaciji danas usvojenog Pakta za budućnost. Vjerujem da Samit budućnosti otvara novo poglavlje u procesu jačanja multilateralizma koji nam je svima toliko potreban. Bosna i Hercegovina je spremna da sarađuje sa svim državama okupljenim na ovom samitu, vezano za očuvanje naše planete i sigurniju budućnost novih generacija”, zaključio je na kraju Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!