Bećirović odgovorio Dodiku: Nije pozvan u Tiranu i neće odlučivati u ime BiH

Vijesti 04. dec 202219:2519 komentara
Izvor: F.Z./N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na, kako kaže, neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Tim povodom član Predsjedništva BiH  Bećirović je istakao sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.”

Dodao je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Skandalozno: Dodik će se s Vučićem “dogovoriti” o učešću BiH na samitu u Tirani

Rekao je da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani.

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu“, poručio je član Predsjedništva BiH Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar