Bećirović: Osuđujem sprječavanje Majki Srebrenice da polože cvijeće na Kravici

Vijesti 13. jul 202217:08 0 komentara
N1

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom odluke da se Majkama Srebrenice onemogući polaganje cvijeća na stratištu u Kravici.

„Najoštrije osuđujem današnju zabranu polaganja cvijeća Majkama Srebrenice pred Zemljoradničkom zadrugom u Kravici, gdje je u jednom danu jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka. Kao što je poznato, Kravica je bila prvo mjesto masovne egzekucije srebreničkih i podrinjskih Bošnjaka 13. jula 1995. godine. Nakon toga su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je, također, ubijeno više od 7.000 Bošnjaka” istakao je Bećirović i dodao:

Porazna je činjenica da se 27 godina poslije genocida pokušava onemogućiti čak i dostojanstveno odavanje pošte nevino ubijenima, kao i kretanje građankama i građanima Bosne i Hercegovine, majkama koje su na mjestima poput Zemljoradničke zadruge u Kravici izgubile svoje najmilije. Treba li podsjetiti vlasti bh. entiteta RS da je sloboda kretanja jedno od osnovnih prava koje je garantirao i Dejtonski sporazum na kojeg se tako često pozivaju, naravno, po principu „švedskog stola“? Lokalne vlasti u Bratuncu koje predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušavaju ove godine ukloniti tragove genocida upravo u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. Jasno je da je na djelu sistematski pokušaj negiranja i prikrivanja istine o jedinom genocidu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Takvim aktivnostima vlasti bh. entiteta RS potvrđuju tezu prema kojoj je genocid – sa svim njegovim elementima – uvijek djelo aparata određene vlasti. Suočavanje s prošlošću ima za cilj da društvo dođe do katarze i da nastavi zdraviji život i budućnosti. Pozivam vlasti bh. entiteta RS da prestanu sa progonima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, da prekinu nacionalističku politiku unošenja nemira među građane Srebrenice i Podrinja, a Ured visokog predstavnika u BiH da osigura slobodu kretanja kao jedno od temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma o čijoj provedbi brinu“ zaključio je Bećirović u saopćenju za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!