Bećirović razgovarao sa Kearns o ugrožavanja mira i sigurnosti u BiH

Vijesti 03. jul 202317:37 0 komentara
FENA

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Londonu sa predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Aliciom Kearns o ugrožavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o definiranju konkretnih odgovora na separatističke poteze neodgovornih političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

Osim ovog razgovora, Bećirović je tokom dana imao i niz važnih sastanaka sa visokim britanskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović je, između ostalog, naglasio da je država Bosna i Hercegovina na prekretnici, te da je ekstremna i antidejtonska politika predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika dovela u pitanje mir i sigurnost koji su mukotrpno građeni gotovo tri decenije.

– Zapad i Bosna i Hercegovina moraju zaustaviti konkretnim mjerama destruktivnu antidejtonsku politiku koja može ugroziti mir i u regiji. Vrijeme popuštanja i toleriranja Dodikove politike je prošlo. Sada moramo odgovorno i odlučno djelovati, čuvajući Ustav BiH i odredbe međunarodnog sporazuma, koje garantiraju i najveće svjetske sile – kazao je Bećirović.

Kearns je poručila da je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, spremno sa saveznicima spriječiti ugrožavanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Ona je naglasila da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine još od sticanja njene nezavisnosti.

Tokom susreta potcrtana je važnost produbljivanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Svepartijska grupa za BiH (All-party Group) djeluje u aktuelnom sazivu UK Parlamenta od sredine jula 2020. godine i čine je članovi oba doma, a dolaze iz tri glavne političke opcije: laburista, konzervativaca i liberalnih demokrata. Alicia Kerns je predsjedavajuća Svepartijske grupe za BiH.

Bećirović radnu posjetu nastavlja sutra razgovorima sa najvišim zvaničnicima Vlade UK. Između ostalog, sutra su planirani i sastanci sa ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja, ministrom oružanih snaga, specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan i drugim zvaničnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!