Bećirović se zbog dolaska Vojske Srbije sastao sa Schmidtom, evo šta je visoki predstavnik poručio

Vijesti 08. jul 202417:41 6 komentara
X

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa predsjedavajući Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i razgovarao o aktuelnim prilikama u Bosni i Hercegovini i neophodnim reformama koje se moraju uraditi prije izbora kako bi BiH ubrzala put ka EU integracijama.

Kako je objavio OHR na platformi X, visoki predstavnik je istaknuo kako svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini moraju raditi više na izbjegavanju tenzija i stvaranju pogodnog okruženja za reforme, te neometano funkcioniranje relevantnih institucija u okvirima svojih nadležnosti i važećih zakonskih propisa.

Sastanak Bećirovića i Schmidta je, podsjećamo, uslijedio nakon što su jučer Prijedorom i Bratuncom prodefilovali vojnici Vojske Republike Srbije. I sam Bećirović je jučer kazao da Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak Vojsci Srbije u državu, te najavio sastanak sa Schmidtom.

Bećirović je tokom višesatnog razgovora u OHR-u još jednom argumentirano upozorio na opasan sadržaj i posljedice deklaracije tzv. svesrpskog sabora.

“Jedan od opasnih aspekata ove deklaracije je i institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi. Najava početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidaytonske deklaracije je ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritoriju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Deklaracija je opasna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu Evropu, jer ruši temeljne principe na kojima počiva i Evropska unija. Nema nikakve sumnje, deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Realizacija ove deklaracije bi značila potpunu destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije. Zato je nužno da međunarodna zajednica konkretnim potezima zaustavi njenu implementaciju”, rekao je, između ostalog, Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt istakao je da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je naglasio da su nedopustivi udari na Daytonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da će svi oni koji to budu činili snositi posljedice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da strateški partneri iz međunarodne zajednice moraju ozbiljno shvatiti prijetnje miru i ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, kako ne bi došlo do destabilizacije u cijeloj regiji. Istakao je da OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma, imaju sve potrebne mehanizme da osiguraju provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare