Bećirović-Siljanovska Davkova: Jačanje regionalne saradnje ključno je za stabilnost regije

Vijesti 11. jun 202414:07 0 komentara
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu. Sastanak je održan uoči Samita u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će biti održan 13. juna u Skoplju.

Tokom razgovora, predsjedavajući Bećirović i predsjednica Siljanovska Davkova iskazali su posvećenost jačanju odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Istaknuto je da će se uložiti dodatni napori kako bi se dvije države zajednički suočile s izazovima i iskoristile prilike za napredak u regiji, uz naglasak na jačanje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje.

Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije prijateljski, te da postoji niz pitanja od zajedničkog interesa, uključujući ekonomski razvoj, sigurnost i evropske integracije. Bećirović je posebno naglasio potrebu za unapređenjem trgovinskih odnosa, te za stvaranje povoljnijeg investicijskog okruženja za privrednike. On je, također, istakao važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu obje države.

Predsjendištvo BiH

“Transportna povezanost Sarajeva i Skoplja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na obim vanjskotrgovinske razmjene, kao i na cjelokupnu ekonomsku saradnju”, naglasio je Bećirović.

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je naglasila važnost stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji. Postoje i drugi važni aspekti međusobnih odnosa, uključujući saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Intenziviranje ovih aktivnosti dodatno će učvrstiti prijateljske veze dvije države, rekla je predsjednica Siljanovska Davkova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!