Bećirović susretom s ambasadoricom Liberije započeo niz sastanaka u New Yorku

Vijesti 21. maj 202415:30 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Današnje aktivnosti i sastanke u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović započeo je razgovorom s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u Sarah Safyn Fyneah.

Samo nekoliko dana uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije Bećirović je istakao da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija je u interesu cijelog čovječanstva i njene poruke su univerzalne. Njenim usvajanjem biće upućena poruka o važnosti izgradnje održivog mira, prevencije genocida i obrazovanja mladih generacija u duhu tolerancije i zajedništva, rekao je Bećirović.

Razgovor s ambasadoricom Liberije Sarah Safyn Fyneah samo je jedan u nizu sastanaka koje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održati u New Yorku u okviru intenzivnih aktivnosti s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

BONUS VIDEO:

U rezoluciji nema nijedne rečenice koja govori o kolektivnoj odgovornosti naroda

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare