Bećirović: Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv RBiH

Vijesti 31. maj 202317:28 0 komentara
N1/F.Z.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da smo bliži istini o ratu u BiH današnjom pravosnažnom presudom Jovici Stanišiću i Frenku Simatoviću u Hagu.

Bećirović je rekao kako Tribunal nije sudio narodima već je utvrđivao individualnu odgvornost.

“Vjerujem da će danas nakon presude političari iz drugih država i u BiH biti svjesni da postoje mehanizmi koji sankcionišu politke zločina. Pred lice pravde su izvedeni neki od najviših dužnosnika koji su počinili genocid i neke od najtežih zločina”, rekao je.

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora!

Odlukama koji se tiču genocida nad Bošnjacima , zločina protiv čovječnosti, Tribunal je, kaže Bećirović, pokazao da visoki položaj pojedinca ne može biti zaštita od krivičnog gonjenja.

AI o presudi Stanišiću i Simatoviću: Historijski trenutak za međunarodnu pravdu

“Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv RBiH. Pravosnažnim presudama, uključujući presude o UZP-u, je dokazano da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu. Susjedne države su vodile rat u cilju stvaranja “Velike Srbije” i u jednom periodu rata “Velike Hrvatske”. Današnja presuda je važna jer su pravosnažno osuđena dvojica bivših šefova DB-a Srbije što potvrđuje agresiju na RBiH. Odgovorni su kao pripadnici UZP-a u kojima su razne srpske snage počinile zločine na teritoriju BiH”, rekao je Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Čitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!