Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH najbolji odgovor ekstremistima

Vijesti 05. jul 202309:29 0 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga UK, Jamesom Heappeyem tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bećirović i Heappey razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini “izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana”.

Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je da je vrijeme “za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti”.

Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji, kazao je Bećirović tokom razgovora.

Sudjelovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji

Ministar oružanih snaga James Heappey poručio je da vlada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno sudjelovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Inače, UK je prva implementirala odluke posljednjeg samita NATO-a u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.

Osim ovog sastanka, razgovarao je i sa drugim predstavnicima Vlade UK zaduženim za državnu sigurnost i međunarodne poslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!