Bećirović u zvaničnu proceduru uputio izradu i usvajanje zakona o gasu BiH

Vijesti 18. feb 202310:13 0 komentara
(N1/F.Z.)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je 7. februara ove godine u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Centralno mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a sa ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

Prijedlog je upućen s ciljem rješenja pitanja diverzifikacije izvora i boljeg snabdijevanja prirodnim gasom, sa boljim cijenama i drugim povoljnijim uslovima za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Također, to je važan korak u rješavanju otvorenih postupaka prema BiH od strane Energetske zajednice.

Ovakav sistemski pristup u rješavanju pitanja iz oblasti energetike usvajanjem jedinstvenog, adekvatnog i funkcionalnog zakona o gasu sa uspostavom državnog regulatora za oblast prirodnog gasa predstavlja jedini ispravan način rješavanja i pitanja pojedinačnih projekata u ovom sektoru.

Time se napuštaju neodgovarajući i evidentno neuspješni dosadašnji pristupi regulacije ovog sektora u zajedničkom paketu sa električnom energijom, ali i pristup zanemarivanja gasnog sektora i fokusiranja samo na pitanja regulative iz oblasti električne energije.

Prijedlog Bećirovića odnosi se i na rješavanje alokacije kapaciteta, razvoja transportne mreže, balansiranja, tržišta gasa, uspostave jedinstvenih mrežnih pravila, certifikacije i razdvajanja operatora transportnog sistema i brojna druga važna pitanja za sektor prirodnog gasa, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!