Bećirović zatražio hitne sankcije za Dodikov režim

Vijesti 17. jun 202316:58 4 komentara
F.Z./N1

Najava održavanja Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati antidejtonske izmjene zakona prema kojima se u Službenom glasniku entiteta RS neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, novi je opasni pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

“Bude li usvojen najavljivani antidejtonski prijedlog, to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i napuštanje ovog međunarodnog sporazuma. Negativne posljedice ovog bezumnog pokušaja teško je sagledati, a još teže će biti kontrolirati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi”, kaže Bećirović.

U saopćenju se dalje navodi da Narodna skupština najavom razmatranja Prijedloga izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, prema kojem se u Službenom glasniku entiteta RS ubuduće neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) za Bosnu i Hercegovinu, otvoreno pokušava destruirati instituciju OHR-a i autoritet koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Istaknuto je da je paralelno s napadom na OHR, u toku i brutalni napad na Ustavni sud BiH.

“Najnoviji udar na institucije, uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, došao je samo nekoliko dana nakon najave povlačenja iz Ustavnog suda BiH sudije iz bh. entiteta RS. Očigledno je da se užurbano provode antidejtonske aktivnosti, koje su povezane i sa instrukcijama koje Milorad Dodik prima direktno iz Moskve”, stoji u saopćenju.

Nužno je promptno i konkretno djelovanje OHR-a

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ističe kako je, s obzirom na to da je riječ o direktnom udaru na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nužno promptno i konkretno djelovanje OHR-a, Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Opasno definirane separatističke aktivnosti, koje provode entitetske vlasti u Banjoj Luci, prijetnja su miru i sigurnosti i neophodno ih je hitno zaustaviti”, kaže Bećirović te dodaje da je vrijeme da i najviši zvaničnici EU odgovore na pitanje kako je moguće da i dalje toleriraju “Dodikovu destruktivnu politiku i neefikasno djeluju dok se pred njihovim očima razara Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPa

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare